ChatGPT: Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, tisztelettel várva rád csak állok

2024. április 1. – 08:28

ChatGPT: Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, tisztelettel várva rád csak állok
Kép: Tengr.ai

Másolás

Vágólapra másolva

Kéne menni locsolkodni, de egyetlen verset sem tudsz? Húsvéthétfő van, és félsz, hogy nem kapsz hímes tojást, ha nem szavalsz? Ne aggódj, segítünk!

Megkérdeztük a ChatGPT mesterséges intelligenciát, mit ajánl hétfő reggelre. Válaszait változtatás nélkül közöljük. S ha feltűnően furának találod a költeményekhez társított illusztrációkat, akkor tudd, nem az ízléseddel van a baj, azokat is mesterséges intelligencia alkotta, kimondottan „alkalomhoz illően”.

„Húsvét hajnalán, / Szép virágom hajnalán, / Locsolásra kész a kert, / Hagyj belépni, kedves kertész!”

– kezdett a „költő”, amikor szimplán azt az utasítást kapta, hogy írjon egy locsolóverset.

„Húsvét hajnalán, szívem mélyén bánat él, / Locsolóvízzel érkezem, de lelkem sötétbe tér. / Virágok hervadnak, emlékek hullnak, / Sorsomra a szomorúság fátyla borul.”

– folytatta arra a kérésre, hogy írjon szomorút.

Szerinte félelmetest is alkotott:

„Az éjszaka mélyéről jövök feléd, / Locsolóvízzel, de ne hidd, hogy kedvedért teszem ezt remélve. / Árnyak követnek, sötét erők hajolnak, / Locsolásom borzalommal tölti meg lelkedet, s rettegéssel tölti be szívedet, ahogy a víz hullámokban omlik rád.”

Arra az esetre is írt egyet, ha a főnöködhöz tévedsz.

„Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, / Locsolóvízzel készülök, tisztelettel várva rád csak állok. / Az ünnep örömét hozom, munkatársaid körében, / Remélve, hogy mosolyt csalok arcodra, s minden jót kívánok én neked ezen”

– költötte a ChatGPT, habár elég furcsa a „főnök úr”, ha locsolni nőket szokás.

És arra is, ha egy ellenségedhez.

„Az ég aljában sötét felhők torlódnak, / Locsolóvízzel közelítek, dühös szándékkal köröznek. / Te, aki árnyakat húzol sötét szívemre, / Locsolásom lángja, megtalál téged, s örökre elfújja végzetedre.”

Kép: Tengr.ai
Kép: Tengr.ai

Még politikai locsolóverset is alkotott!

„A választások közeledtével, új remények kélnek, / Locsolóvízzel érkezünk, ígéretekkel, tettekkel szólunk helyettük. / A virágok nyílnak, az ország megújulása előtt, / Választóként és vezetőként, együtt építjük jövőnk reményét.”

Ha locsolkodás után netán csalódottan távoznál, arra is írt alkalomhoz illőt.

„Húsvét hajnalán álltam ajtód előtt, / Locsolni jöttem, de hiába reméltem örömteli sorsot. / Üres kézzel távozom, csalódottan nézek, / Locsolás nélkül a szívemben elszáradnak a régi ünnepek.”

Néha kicsit nehezen érthető, mire gondolt a költő: még a végén azt hiszik, rátaposnál a főnöködre, amikor a „rád csak állok” szókapcsolatot verseled neki, netán kihívják a rendőrséget, amikor a „locsolásom lángja, megtalál téged, s örökre elfújja végzetedre” verssort szavalod. De legalább tudjuk, nincs félnivalójuk az ember dalnokoknak, a mesterséges intelligencia egyelőre nem lopja el munkájuk.

Végezetül arra is megkértük, írjon egy tradicionális verset, amelyben megjelennek a húsvéti értékek.

„A hajnal fényén Jézus feltámadása ragyog, / Rózsavízzel érkezem, áldásokat hozva. / Hímes tojások díszítik a tavaszi koszorút, / Boldogságot, reményt kívánva, áldásokkal terítve az útra hozom neked ezt a locsoló szót.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!