ChatGPT: Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, tisztelettel várva rád csak állok

2024. április 1. – 08:28

ChatGPT: Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, tisztelettel várva rád csak állok
Kép: Tengr.ai

Másolás

Vágólapra másolva

Kéne menni locsolkodni, de egyetlen verset sem tudsz? Húsvéthétfő van, és félsz, hogy nem kapsz hímes tojást, ha nem szavalsz? Ne aggódj, segítünk!

Megkérdeztük a ChatGPT mesterséges intelligenciát, mit ajánl hétfő reggelre. Válaszait változtatás nélkül közöljük. S ha feltűnően furának találod a költeményekhez társított illusztrációkat, akkor tudd, nem az ízléseddel van a baj, azokat is mesterséges intelligencia alkotta, kimondottan „alkalomhoz illően”.

„Húsvét hajnalán, / Szép virágom hajnalán, / Locsolásra kész a kert, / Hagyj belépni, kedves kertész!”

– kezdett a „költő”, amikor szimplán azt az utasítást kapta, hogy írjon egy locsolóverset.

„Húsvét hajnalán, szívem mélyén bánat él, / Locsolóvízzel érkezem, de lelkem sötétbe tér. / Virágok hervadnak, emlékek hullnak, / Sorsomra a szomorúság fátyla borul.”

– folytatta arra a kérésre, hogy írjon szomorút.

Szerinte félelmetest is alkotott:

„Az éjszaka mélyéről jövök feléd, / Locsolóvízzel, de ne hidd, hogy kedvedért teszem ezt remélve. / Árnyak követnek, sötét erők hajolnak, / Locsolásom borzalommal tölti meg lelkedet, s rettegéssel tölti be szívedet, ahogy a víz hullámokban omlik rád.”

Arra az esetre is írt egyet, ha a főnöködhöz tévedsz.

„Húsvét hajnalán, főnök úr, itt állok, / Locsolóvízzel készülök, tisztelettel várva rád csak állok. / Az ünnep örömét hozom, munkatársaid körében, / Remélve, hogy mosolyt csalok arcodra, s minden jót kívánok én neked ezen”

– költötte a ChatGPT, habár elég furcsa a „főnök úr”, ha locsolni nőket szokás.

És arra is, ha egy ellenségedhez.

„Az ég aljában sötét felhők torlódnak, / Locsolóvízzel közelítek, dühös szándékkal köröznek. / Te, aki árnyakat húzol sötét szívemre, / Locsolásom lángja, megtalál téged, s örökre elfújja végzetedre.”

Kép: Tengr.ai
Kép: Tengr.ai

Még politikai locsolóverset is alkotott!

„A választások közeledtével, új remények kélnek, / Locsolóvízzel érkezünk, ígéretekkel, tettekkel szólunk helyettük. / A virágok nyílnak, az ország megújulása előtt, / Választóként és vezetőként, együtt építjük jövőnk reményét.”

Ha locsolkodás után netán csalódottan távoznál, arra is írt alkalomhoz illőt.

„Húsvét hajnalán álltam ajtód előtt, / Locsolni jöttem, de hiába reméltem örömteli sorsot. / Üres kézzel távozom, csalódottan nézek, / Locsolás nélkül a szívemben elszáradnak a régi ünnepek.”

Néha kicsit nehezen érthető, mire gondolt a költő: még a végén azt hiszik, rátaposnál a főnöködre, amikor a „rád csak állok” szókapcsolatot verseled neki, netán kihívják a rendőrséget, amikor a „locsolásom lángja, megtalál téged, s örökre elfújja végzetedre” verssort szavalod. De legalább tudjuk, nincs félnivalójuk az ember dalnokoknak, a mesterséges intelligencia egyelőre nem lopja el munkájuk.

Végezetül arra is megkértük, írjon egy tradicionális verset, amelyben megjelennek a húsvéti értékek.

„A hajnal fényén Jézus feltámadása ragyog, / Rózsavízzel érkezem, áldásokat hozva. / Hímes tojások díszítik a tavaszi koszorút, / Boldogságot, reményt kívánva, áldásokkal terítve az útra hozom neked ezt a locsoló szót.”

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!