A romániai fiatalok a világ legboldogabbjai között vannak

2024. március 21. – 13:45

Másolás

Vágólapra másolva

Kelet-Közép-Európa felzárkózik boldogságban a Nyugathoz – derül ki a World Happiness Report 2024 jelentésből, amelyet a boldogság világnapja apropóján publikáltak.

A boldogságot számos tényező mentén értékelő jelentés rávilágít, hogy Kelet-Közép-Európa lakossága ma sokkal boldogabb, mint volt egy bő évtizeddel ezelőtt. Ez a régió lépett a legnagyobbat előre boldogságban a világ többi régiójához képest. Sőt, Csehország és Litvánia a top 20 legboldogabb ország közé is be tudott kerülni a rangsorban, a 18. és 19. helyen, míg Szlovénia a 21. helyezéssel pont kicsúszott a legboldogabb 20-ból – írja a Telex.

Románia ezektől egy kevéssel lemaradva a 32. helyen szerepel a listán, míg Magyarország az 56. helyre került.

A boldogságot egy főre jutó GDP, szociális védőháló, várható élettartam, szabadságjogok, nagyvonalúság és érzékelt korrupció mentén értelmező és pontozó rangsor csúcsáról persze lelökhetetlenek az északi országok: a legboldogabbak az idei jelentés szerint is a finnek, utánuk jönnek a dánok, az izlandiak és a svédek.

A romániai fiatalok nagyon-nagyon boldogok

A Telex összegzéséből az is kiderül, hogy az idei jelentésben először azt is mérték, hogy a fiatalabb és idősebb generációk boldogsága hogyan alakul. Kiderült például, hogy az Egyesült Államokban a fiatalabb generációk sokkal boldogtalanabbak, mint a boomerek, ami hozzájárult ahhoz is, hogy az USA kiszorult a top 20-ból. Kelet-Közép-Európában pont fordított a helyzet: bár a 2006–2010 közötti időszakhoz képest az idősebbek és fiatalabbak boldogságszintje is nőtt (a felmérés többéves átlag alapján pontoz), a fiatalabb generációk sokkal boldogabbak, mint az idősek. Sőt, egy fiatal kelet-közép-európai nagyjából ugyanúgy érzi magát, mint nyugat-európai kortársai. Ha csak a 30 év alattiak boldogságát listáznánk, Litvánia lenne az első helyen, majd Izrael és Szerbia következne. A romániai fiatalok a finnországiaktól épp csak lemaradva pedig a 8. helyen állnak. Sőt, Magyarország is 20 helyet javítana, 36. lenne.

A felmérés szerint egyébként úgy tűnik, minél idősebb valaki Romániában, annál boldogtalanabb. A 30 év alatti fiatalok még ugye a 8. helyen vannak a világon, a fiatalabb középkorúak esetében a 26. helyre sorolták az országot, az idősebb középkorúak pedig már a 35. helyre kerültek. A romániai 60 év felettiek boldogságát pedig már csak a 48. helyre értékelték a rangsorban. Ez egyébként nem egy romániai sajátosság, az előbb említett Litvániában is hasonló a helyzet, de a csehekénél, a szlovénoknál és a szerbeknél is megfigyelhető ez a trend. A fiatalok és idősek boldogsága közötti szakadék Horvátország esetében a leglátványosabb, a fiatalabbak számai alapján 66 hellyel lenne jobb helyen a listán, mint az idősek boldogságát értékelve.

A 60 év felettiek között Dániának a legmagasabb a boldogság-indexe, majd Finnország és Norvégia következik. Magyarország a 70. helyre került.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!