A Medve-tóban megtermő algák lehetnek a jövő élelmiszere

2024. március 19. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

A szovátai Medve-tóban növő ulva algákról kiterjedt nemzetközi kutatások folynak, hogy tanulmányozzák a mesterséges környezetben való termesztés lehetőségét, mivel várhatóan „a jövő egyik élelmiszere” lesz – mondta el a sajtónak Hantz Péter biofizikus, hozzátéve, hogy ezeknek a gyorsan növő algáknak figyelemre méltó a tápértékük.

„A Medve-tóban növő ulva algák jelenleg nagyon kiterjedt és részletes európai kutatások tárgyát képezik, mivel úgy tűnik, hogy ezek az algák a jövő egyik táplálékát jelentik. Az algák a víz felszínén és az alatt, körülbelül 2,5 méteres mélységig nőnek” – részletezte a biofizikus. Az algakutatás során egy éven keresztül figyelik az Medve-tó növényeit és a sós víz dinamikáját, a kutatásban Hantz Péter biofizikus vesz részt, aki búvárkodással és szonárral intenzíven kutatta a szovátai Medve-tó mélyét.

„A Medve-tó mellett ezek az algák csak a Torda melletti sós tóban, a Feneketlen-tóban nőnek nagyobb mennyiségben. Egyébként a kutatásunk azt is kiemeli, mennyire érdekes ennek az algának a morfogenezise. Fejlődéséhez olyan baktériumok jelenlétére van szükség, amelyek egy növényi hormont termelnek, és ezek nélkül nem tud megfelelően fejlődni. Egész évben nyomon követjük a thallusin hormon koncentrációját, és az algák mennyiségét is, amelyek mindig jelen vannak a tóban, de áprilisban, májusban és júniusban sokkal nagyobb mennyiségben találhatók meg, mint máskor. Ez a kutatás nagyon hasznos lehet az algák mesterséges környezetben történő termesztésében, így a Medve-tónál összegyűjtött adataink nagy nemzetközi érdeklődést váltottak ki” – mondta.

Hantz magyarországi, németországi és amerikai kutatókkal közösen végzett vizsgálatai eredetileg a heliotermia jelenségének kutatását célozták, erről már írtunk bővebben a Transtelexen.

A Medve-tó Európa legnagyobb heliotermikus tava, ami azt jelenti, hogy a mélyben fekvő, nagyon sós, és a felszín közeli, kevésbé sós rétegek elkülönülnek egymástól. A két víztömeget elválasztó réteget nevezik halokinnek. A tó különlegessége, hogy a halokin körüli víztömeg erősebben melegszik fel a napsugarak hatására, mint a felszíni rétegek. Száz éve a halokin még 1,3 méteres mélységben volt, így a fürdőzők a lábujjaikkal elérhették. Arról számoltak be, hogy „égeti” a lábukat a víz, ami nem is csoda, hiszen akkoriban akár 80 Celsius-fokra is felmelegedett a mélyebben fekvő vízréteg.

Dr. Hantz Péter szerint mára a heliotermiáért felelős haloklin réteg lesüllyedt 2,7 méteres mélységbe, ezért a fürdőzők számára nem elérhető. És nem is melegszik fel már annyira, mint régen, 40 Celsius-fok fölé nem megy a hőmérséklete, mivel a napsugarak nehezebben érik el.

A kutató szerint az alapprobléma a tó speciális módon történő sóvesztése. A tavat egy sós és két édes vizű patak táplálja. Emellett az utóbbi években egy kb. 10 méter vastag iszapréteg rakódott le a tófenékre, ezért már csak igen lassan oldja a medret alkotó sós sziklákat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!