Húst helyettesítő kenyeret találtak fel galaci élelmiszermérnökök

2024. március 12. – 16:35

Másolás

Vágólapra másolva

Új, proteindús kenyeret fejlesztettek a galaci Dunărea de Jos Egyetem Élelmiszertudományi és Élelmiszermérnöki Karán. A találmányt le is védették az országos szabadalmi hivatalnál (OSIM), írta az Agerpres.

Az egyetem oktatói, Floricel Cercel, Petru Alexe és Romulus Marian Burluc élelmiszermérnökök abból indultak ki, hogy „a normál kenyérben nincs egyensúlyban az esszenciális aminosavak mennyisége”, ezért hozzáadtak egy miofibrilláris húsfehérje-koncentrátumot, amelynek sem jellegzetes szaga, sem íze nincs.

„A táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott kenyér előállításának folyamata megoldást jelent arra, hogy ez az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott határértékek közé kerüljön, azaz optimális esszenciális aminosavtartalommal rendelkezzen” – írták a Facebookon.

A kezdeményezők szerint az újfajta táplálék megoldást jelenthet a szegényebbeknek, akik nagy kenyérfogyasztók. Hozzátették, a termék előállításához és forgalmazásához kormányzati vagy önkormányzati programokra lenne szükség.

„A táplálkozási szempontból kiegyensúlyozott kenyérnek minden fogyasztó számára elérhetőnek kell lennie, de az alacsony jövedelmű fogyasztóknak támogatott árban kellene részesülniük” – szögezte le Petru Alexe, aki úgy fogalmazott, a találmányuk olyan, „mintha kenyeret ennénk sülttel, csakhogy a sültet nem látjuk, csak érezzük”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!