Szerdáig esős, szeles napokra számíthatunk

2024. március 11. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdáig esős, szeles napokra számíthatunk Románia területén – írja a Libertatea az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzése nyomán.

A szakemberek kedd hajnalig a felélénkülő szél miatt elsőfokú, sárga figyelmeztetést is kiadtak az ország nyugati megyéiben, illetve a Dél-Kárpátok vonulata mentén. Az előrejelzés szerint a Bánságban, Partium déli részén és a Dél-Kárpártokban 55-65 kilométert meghaladó óránkénti sebességgel fújhat a szél. A hegygerinceken átmenetileg 80-90 km/órás széllökésekre is lehet számítani. A meteorológusok szerint az ország nagy részén megerősödik a szél, általában véve 45-55 km/órás sebességgel fúj majd.

A szél ugyanakkor esővel is jár, az említett időszakban az ország nyugati területein négyzetméterenként 20-25 liter csapadékra lehet számítani, helyenként akár 30 litert is lehetséges. A Déli-Kárpátok 1700 méternél magasabban fekvő területein éjszaka havazás, hóesés, hóviharok is kialakulhatnak.

A szakemberek szerint egészen szerda reggelig kitart a szeles és esős időjárás, bár kedden már inkább az ország keleti felében lehet csapadékra számítani. Négyzetméterenként 15-20 litert jósolnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!