Magyaros ételeket kínáló brassói éttermet ajánl a Guardian

2024. január 27. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

A brassói Pilvax éttermet ajánlja szombati számában a brit Guardian. A lap 20 gasztronómiai szakírót és szakácsot kérdezett meg szerte Európából, hogy ajánljanak egy-egy helyet (nem feltétlen egy éttermet, inkább egy helyszínt), amit szerintük érdemes kipróbálni. Az így alakult ki a húszas lista, amelyet a Guardian hétvégi gasztronómiai mellékletében közöltek.

Romániából Irina Georgescu, a Kárpátok ízei könyv szerzőjének választása végül a brassói Pilvaxra esett. Georgescu az X-en azt írja, „nagyon büszke vagyok arra, amit Gábor Emese ott csinál, és a hagyományos erdélyi konyha iránti szeretetére”.

Georgescut idézve ajánlójában a Guradian azt írja, „ha új ízekre vágynak, érdemes elutazniuk a romániai Brassóba”, és meglátogatni a Pilvaxot, amely „Erdély összes kulináris szálát egyesíti”.

„Éttermi színvonalon készült őszinte, házias ételek” – írja a Gábor Emese tulajdonos által kínált menüről, majd azt is hozzáteszi, hogy a kacsás ételek egyikével kezdjék a kóstolást, például a tárkonnyal ízesített kacsás levesükkel. „Amikor meglátod a tárkonyt, tudod, hogy Erdélyben vagy” – idézik a szakácskönyvszerzőt, aki szerint a rebarbara egy másik jellegzetesen erdélyi alapanyag. Állítása szerint április végétől júniusig, amikor szezonja van, akkor a Pilvaxban is rebarbarás süteményt kínálnak.

A brassói Pilvax bemutatkozásában azt írja, hogy ételeiket „a híres magyar, illetve erdélyi konyha ihlette”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!