Még sosem mértek olyan meleget Romániában, mint amilyen 2023-ban volt

2024. január 3. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

2023 volt a legmelegebb év Romániában azóta, amióta adatok állnak rendelkezésre az időjárás alakulásáról, közölte kedden a környezetvédelmi minisztérium.

A 12,5 Celsius fokos átlaghőmérséklet 2,3 fokkal magasabb mint az 1981 és 2010 közötti időszak átlaga. A 2012 és 2023 közötti időszak pedig a legmelegebb 12 év a meteorológiai mérések történetében, idézte az Országos Meteorológiai Szolgálat adatait a minisztérium közleménye.

„A folyamatos felmelegedés azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárási jelenségek – amelyek már mostanra is súlyosbodtak – még gyakoribbá és intenzívebbé válnak, növelve a károkat és emberáldozatokat, amelyeket az aszályok, áradások, hurrikánok és tüzek okoznak.

Ezek a tendenciák mindannyiunkat érintenek, és már senki sem tagadhatja, hogy az emberi tevékenység túl nagy nyomást gyakorol a természetre, és a nemzetközi megállapodások által megkövetelt intézkedések, a szén-dioxid-kibocsátás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése feltétlenül szükségessé válnak” – fogalmazott Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta, hogy Románia támogatja az EU törekvéseit, és vállalja, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-ig pedig eléri a klímasemlegességet.

A Copernicus Klímaszolgálat adatai szerint 2023 Európában is a legmelegebb év volt a meteorológiai mérések kezdete óta. Januártól novemberig 1,46 Celsius fokkal melegebb volt a talaj szintjén mért átlaghőmérséklet, mint az 1850 és 1900 közötti időszakban.

Romániában rekordmeleg volt karácsonykor, december 25-én 17 Celsius fok volt a csúcshőmérsékleti átlag, a calafati meteorológiai állomáson pedig 21 fokot mértek. Rendkívül meleg volt október 21-én is, aznap 129 romániai mérőállomáson dőlt meg az erre a dátumra mért hazai melegrekord.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!