Felmelegszik az idő, csak a hegyekben lesz havas a karácsony

2023. december 22. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 25-re ismét felmelegszik az idő Románia-szerte, a csúcsértékek 8 és 17 fok között mozognak majd, jelentette be az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) igazgatója, Elena Mateescu.

Hétfőn az ilyenkor jellemzőnél akár 14 fokkal is melegebb lehet, idézi a szakembert a G4Media. Mateescu szerint az alacsonyabban fekvő területeken előfordulhat a megerősödő 45-55 km/h-ás szél, a hegyvidéken pedig akár a 70-90 km/-h-t is elérheti.

Kedden, december 26-án 12-16 Celsius közötti csúcsértékek várhatóak.

Akárcsak az utóbbi években, idén is enyhe lesz tehát az év végi időjárás, a téli sportok kedvelői viszont a hegyekben, 1500 méter felett komoly hórétegre lelhetnek, mondta a meteorológus. A hegyekben havazásra is számítani lehet, a Kárpátok gyűrűjében inkább havasesőre. A Bánságban és a Körösvidéken ónos eső is előfordulhat.

Az ANM hóviharokra figyelmeztető narancssárga jelzésű riasztást is kiadott a magashegyi területekre. Az előrejelzések szerint 1500 méter felett pénteken 18 órától vasárnap 10 óráig 110-120 kilométeres óránkénti sebességgel fújhat a szél, és a hófúvások miatt jelentősen csökken a látótávolság. A hegyimentők „felelős hozzáállásra” intették a lakosságot.

A meteorológusok megerősödő szélre figyelmeztető sárga jelzésű riasztást is kiadtak pénteken az ország egész területére. A szakemberek szerint vasárnap reggelig a hegyekben, Máramarosban és helyenként Erdélyben is számítani lehet havazásra, hófúvásra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!