Az államfő kihirdette a törvényt, ami előírja, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereket meg kell jelölni és el kell különíteni

2023. december 18. – 15:47

Másolás

Vágólapra másolva

Klaus Iohannis államfő hétfőn kihirdette azt a törvényt, amely arra kötelezi a kereskedőket, hogy a rovarlisztet tartalmazó élelmiszereket egyértelműen jelöljék meg és jól láthatóan elkülönítve helyezzék el az üzleteikben. A törvény tiltja ugyanakkor a rovarliszt felhasználását a hagyományos román termékekben – írja a News.ro híre alapján a G4Media.

Marcel Ciolacu, a PSD elnöke két társával együtt idén tavasszal nyújtotta be a rovarliszt felhasználását, illetve a felhasználásával készült termékek árusítását szabályozó törvényjavaslatot, amit döntő házként novemberben szavazott meg a képviselőház. Ciolacu a törvényjavaslat benyújtásakor azt állította, hogy más európai országok gyakorlatát követi a tervezetük.

A törvény ugyanakkor előírja, hogy az importált rovarliszttel készült termékeket jól láthatóan különítsék el az üzletekben. A tervezet még arra is kitér, hogy mit jelent jól láthatóan elkülöníteni a terméket: külön polcon, részletes tájékoztatással, amelynek színe eltér a háttér színétől, Times New Roman betűtípussal, legalább 20-as betűmérettel és hasonlók.

A Romániában előállított rovarlisztet tartalmazó termékeknek pedig kötelező módon már a nevében kell feltüntetni a cu (-val) és a din (-ból) szavak használatával, hogy rovarlisztet tartalmaznak (függetlenül a mennyiségtől). A törvény még arra is kitér, hogy a rovarfaj népies nevét kell használni, hogy mindenki számára egyértelmű legyen az összetevő.

A szabályok megszegőit pedig 10-100 ezer lej közötti összegre bírságolhatják meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!