Románia a második legboldogabb ország az Európai Unióban

2023. december 10. – 14:49

Másolás

Vágólapra másolva

Románia a második legboldogabb ország az Európai Unióban – derül ki az Eurostat összesítéséből, amelyet az Independent közölt. A kutatásban azt mérték, hogy az EU-s polgárok a saját bevallásuk szerint mennyire elégedettek az életükkel. Az elégedettségi skála 0-tól, tehát az abszolút elégedetlenségtől 10-ig tart, amikor a dolgok már nem is mehetnének jobban.

Az osztrákok összesen a 10-ből 7,9 pontot kaptak, és ezzel vezeti a legboldogabb EU-s országok listáját, de utána rögtön hármas holtversenyben következik Románia, Lengyelország és Finnország 7,7 ponttal. A lista végén – messze lemaradva – Bulgária áll 5,6 ponttal. Déli szomszédunk egyben az egyetlen ország, amely összesítésben nem érte el a 6-os értéket.

A statisztikusok szerint egyébként az EU-s polgárok meglehetősen elégedettek voltak az életükkel, a 10-ből 7,1 lett az átlag.

„Érdekes megjegyezni, hogy egyes országok, amelyeket a közelmúltban alacsony jövedelmi szinttel társítottak, mint Románia vagy Lengyelország, azok közé az országok közé tartoznak, ahol a legmagasabb az élettel való elégedettség. Ez jól mutatja szubjektív jólét és gazdasági jólét közötti kapcsolat összetettségét” – idézi az Eurostat tájékoztatását az Independent.

A felmérés szerint Németország polgárai a legelégedetlenebbek között vannak, a 6,5-ös átlaggal csak a bulgáriaiakat előzik meg, és az olyan „tehetős” országok, mint Franciaország, Spanyolország vagy Olaszország „boldogság-indexe” is a 7,1-es átlag körül alakul. Magyarország elégedettségét 6,9-re mérték.

Az élettel való elégedettség mértéke az EU-s országokban – Forrás: Eurostat
Az élettel való elégedettség mértéke az EU-s országokban – Forrás: Eurostat

Az Independet cikke megjegyzi, nemcsak az Eurostat méréséből tűnik ki, hogy visszaesett a németek elégedettsége, a saját méréseik is alátámasztják ezt. Ezek szerint az ország gazdaságának a stagnálás, az ukrajnai háború és bevándorlással kapcsolatosa problémák miatt esett vissza hangulat Németországban. Egy évvel korábban még 7,1-re mérték a németek elégedettségét.

Az Eurostat részletesebb elemzése egyébként itt érhető el. Ebből az is kiderül például, hogy az iskola végzettség az egész EU-ban pozitívan hat az elégedettségre, tehát minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál boldogabb. A felsőfokú tanulmányokkal rendelkezők egész EU-ban Romániában a legboldogabbak, 8,5-ös az átlaguk. Ugyanakkor nagy a szakadék a felsőfokú végzettségűek és a középfokúnál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők között, utóbbiak átlaga 7-es lett.

A fiatalok és az idősek elégedettsége közötti különbségek az EU-s országokban – Forrás: Eurostat
A fiatalok és az idősek elégedettsége közötti különbségek az EU-s országokban – Forrás: Eurostat

Az is kiderül, hogy a tagállamok többségében a 16-29 év közötti fiatalok elégedettebbek az életükkel, mint a 65 év felett idősek. Egyébként a romániai fiatalok a legboldogabbak az EU-ban, 8,1-es lett az átlaguk, míg a 65 évnél idősebb romániaiakat 7,1-re mérték. És még van egy statisztika, ahol Románia az élen végzett. Romániában a legelégedettebbek az életükkel a városiak, megközelíti a 8-at.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gyereket nevelő párok elégedettebbek az életükkel, mint a gyermektelen párok vagy az egyedül élők. 2022-ben a gyereket nevelő párok átlaga 7,3 volt, szemben a gyerektelen párokéval, akinek 7,1, illetve az egyedül élőkével, akinek 6,7. Az értékelőben megjegyzik, ez egy európai sajátosság lehet, mivel más kontinenseken végzett kutatások gyakran épp az ellenkezőjét mutatják. Ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy 2018 óta a gyereket nevelő párok átlaga 0,3-mal csökkent.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!