Elindultak az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyön

2023. december 6. – 17:56

Elindultak az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyön
Az üzembe helyezett új elektromos buszok Sepsiszentgyörgyön – Fotó: Antal Árpád Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elindultak az első elektromos autóbuszok Sepsiszentgyörgyön – jelentette be Antal Árpád, a város polgármestere a Facebookon.

„A káros kipufogógázokat eregető autóbuszok helyét fokozatosan új, kényelmes és maguk után tiszta levegőt hagyó járművek veszik át a városban. Kis szerencsével már most elcsíphetjük valamelyik útvonalon közlekedő vadonatúj autóbuszok egyikét, de a jövő év elején forgalomba kerül a fenntartható mobilitási terv részeként vásárolt 12 buszállomány összes darabja, így egyre többen utazhatnak ezeken” – írta a polgármester.

A város még tavaly jelentette be, hogy két tucat elektromos autóbusszal újítja meg a sepsiszentgyörgyi közszállítást és terjeszti ki a környező településekre. Az első elektromos buszok október közepén érkeztek meg a városba Lengyelországból.

Az új buszok érkezésével a város a tömegközlekedési hálózatát is „frissítené”. Úgy tervezik, hogy tavaszig a járműpark cseréje mellett új vonalakat is létrehoznak, korszerű buszmegállókat létesítenek okos kijelzőkkel, illetve a jegyvásárlási rendszeren is frissítenek. A rendszert olyan elektronikus rendszer fogja vezérelni, amelybe a villanyrendőröket is bekötik, hogy a buszokat részesítse előnyben, és akár hamarabb is zöldre váltsanak, ne késsenek a járatok. A város ezzel is arra szeretné ösztönözni a sepsiszentgyörgyieket, hogy az autójuk helyett a tömegközlekedést válasszák.

A Maszol tudósítása szerint ugyanakkor tíz év után decemberben megemelik a buszjegyek díjszabását, amit a minimálbér és az üzemanyag árának elemelésével indokoltak. Az új árszabás szerint az automatáknál vásárolt buszjegy 2,5 lejbe kerül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!