Románia megverte Svájcot, és egyben bebiztosította, hogy a 2024-es foci Eb-n ne kerüljön egy csoportba a magyarokkal

2023. november 22. – 11:37

Románia megverte Svájcot, és egyben bebiztosította, hogy a 2024-es foci Eb-n ne kerüljön egy csoportba a magyarokkal
A román válogatott az Eb-re való kijutást ünnepli a Svájc elleni mérkőzés után, 2023. nov. 21-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Románia kedd este, az utolsó selejtezős mérkőzésén 1-0-ra legyőzte Svájcot, és ezzel eldőlt, hogy nemcsak kijutott a jövő évi németországi Európa-bajnokságra, hanem meg is nyerte az I-csoportot.

A román labdarúgó válogatott már a szombati, Izrael ellen Felcsúton, a Pancho Arénában elért győzelmével bebiztosította helyét jövő évi kontinensviadalon. A válogatott utolsó csoportkörös meccsének annyi tétje maradt, hogy Románia vagy Svájc szerzi meg a csoport első helyét. Romániának 19, Svájcnak 17 pontja volt a mérkőzés előtt, tehát egy esetleges vereséggel a románok elveszítették volna az első helyüket, ugyanakkor egy döntetlen is elég volt a bukaresti Nemzeti Arénában játszott meccsen Romániának.

A mintegy 50 ezer hazai szurkoló – többek között Marcel Ciolacu miniszterelnök is ott volt a lelátón – előtt játszott meccs gól nélküli első félidőt hozott. A román sportsajtó értékelése szerint Edi Iordănescu szövetségi kapitány legényei nem játszottak egy extra meccset, azt hozták, amire szükségük volt. Mindössze öt perc telt el a másodikból, amikor Denis Alibec kihasználta a kevés román lehetőségek egyikét, és betalált. Mivel több gól már nem esett egyik oldalon sem a mérkőzésen, amihez a Libertatea tudósítása szerint Horațiu Moldovan varázslatos teljesítményére is szükség volt a kapuban, Románia megnyerte a csoportját.

Az I-csoport végeredménye:
1. Románia106416–5+1122
2. Svájc1045122–11+1117
3. Izrael1043311–11015
4. Fehéroroszország103349–14–512
5. Koszovó1025310–10011
6. Andorra10283–20–172

A kedd esti selejtezőkkel mára 24-ből 21 hely betelt a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra. A keddi győzelmével a román válogatott azt is eldöntötte, hogy Románia a második kalapból várja a jövő évi Eb sorsolást.

A Telex összefoglalója szerint a mezőny azért nem teljes még, mert ahogy az előző Eb-n, most is a Nemzetek Ligája jelenti az utolsó esélyt, a végső pótselejtezőket. December 2-án sorsolják ki az Eb csoportjait, de a csoportok majd csak március végén lesznek teljesek, amikor már az utolsó pótselejtezőket is megrendezték.

A kalapok

  • Első kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • Második kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
  • Harmadik kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
  • Negyedik kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a három pótselejtező győztese

A pótselejtezők győztesei pedig ezekből a csoportokból kerülhetnek ki:

  • Lengyelország, Wales és Észtország hármasához csatlakozik egy ország az Ukrajna, Izland, Finnország trióból sorsolás útján
  • Izrael és Bosznia csoportjába kerül a másik két ország az Ukrajna, Izland, Finnország trióból, ezt szintén sorsolás dönti el
  • a harmadik csoportban pedig Grúzia–Luxemburg és Görögország–Kazahsztán meccsek lesznek, aztán a két győztes között jön a döntő.

A sorsolás szabályaiból adódóan tehát a különböző kalapok tagjai nem kerülhetnek egy csoportba az ugyanabba a kalapba tartozókkal, tehát így a kieséses szakasz előtt tuti nem lesz például magyar-román meccs. Ugyanakkor mind a román, mind a magyar válogatott megkaphatja a francia-olasz-horvát triót, aminél például nehéz keményebb menetet elképzelni, hiszen így összejönne ellenfélnek a címvédő, egy vb-döntős és egy vb-harmadik is. Ha a könnyebb utat keresnek, akkor egy német-szlovén-görög trió látszik talán a legkellemesebbnek most ellenfélként. A németek hullámvölgye továbbra is tart, a múlt héten kikaptak a törökökről, kedd este pedig az osztrákoktól.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!