Már 35 centis hó van a Bâlea-tónál

2023. november 21. – 17:25

Másolás

Vágólapra másolva

A Fogarasi-havasokban, 2034 méteres magasságban található Bâlea-tó melletti meteorológiai állomásnál jelenleg 35 centiméteres a hóréteg – írta az Agerpres kedden Arnold Klingeis, a Bâlea-tavi Jéghotel projekt vezetőjének nyilatkozata alapján.

Klingeis kijelentette, ezzel megkezdték az előkészületeket a jéghotel felépítéséhez. Jelenleg arra várnak, hogy elegendő hó rakódjon le és a tó vize megfelelő vastagságú jéggé fagyjon; amint ez megtörténik, nekilátnak a jéghotel megépítésének. A projektvezető emlékeztetett, hogy már tizenhat téli szezonban készült jéghotel a Bâlea-tónál, ha az időjárási viszonyok lehetővé teszik, az idei szezon lesz a tizenhetedik.

Az idei, 2023-2024-es jéghotel-projekt témája a modern művészet. A hotel minden egyes szobája egy kortárs művész nevét és stílusjegyeit fogja viselni.

A tájékoztatás arra is emlékeztet, hogy a Bâlea-tóból vágott jégtömbökből megépített jéghotel, valamint a jégtemplom és a hókunyhók (igluk) Közép- és Délkelet-Európa egyedülálló látványosságai. Klingeis emlékeztetett, brit The Standard nemrég a Jéghotelt azok közé a téli látványosságok közé sorolta, ahol – sípályákon kívül – a legemlékezetesebb kalandokban lehet részünk. Olyanok között szerepel mint az izlandi Kerlingarfjöll hegység vagy a finnországi rénszarvasos szánozás.

A Jéghotelben a legutóbbi szezonban az éjszakai szállás ára 100 és 150 euró között volt egy kétágyas szoba esetében. A hotelt rendszerint december végére készül el, a karácsonyi és újévi ünnepeken általában teltházzal üzemel. Egy átlagos évben május 1-ig üzemel, hacsak a tavaszi hőmérsékletek nem olyan magasak, hogy korábban kezdjenek el olvadni a jégtömbök.

A méretes, kb. 1 méter hosszú hasábokat, melyek súlya 50-60 kg körül van, láncfűrésszel vágják ki a Bâlea-tó felszínét borító vastag jégpáncélból, majd a hómobillal szállítják a közeli építőtelepre. Az egymásra rakott jégtömböket vízzel locsolják meg, ami megfagyva egyetlen szilárd tömbbé forrasztja őket.

A jéghotelben a szobahőmérséklet 0 és -2 Celsius-fok között változik. A szobában van egy jégasztal a csomagoknak, egy lámpa kapcsolóval és egy kétszemélyes, természetesen jégből készült ágy. A szobákban mindössze egy függönyt használnak ajtóként, ez választja el a szobát az középső teremtől, amely ebédlőként szolgál és jégből készült bárpult is található benne.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!