Minden negyedik román állampolgár kapott 2022-ben ártámogatott antibiotikumot

2023. november 21. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

Minden negyedik román állampolgár kapott 2022-ben ártámogatott antibiotikumot – közölte kedden az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) elnöke.

Andrei Baciu egy légúti megbetegedések megelőzéséről és kezeléséről, valamint az antimikrobiális rezisztenciáról szóló konferencián vett részt, ahol a magas arányú antibiotikum-fogyasztásra hívta fel a figyelmet. A szakember tájékoztatása szerint tavaly 4,2 millió román állampolgár kapott ártámogatott antibiotikumot, és ebbe nem tartoznak bele azok, akik teljes áron vették meg a receptre felírt antibiotikumot, illetve, akik kórházi ellátás során kaptak ilyen típusú orvosságot.

Baciu emlékeztetett arra, hogy a hideg évszakokban nő az antibiotikum-fogyasztás. Közölte, hogy az antimikrobiális rezisztencia tekintetében Románia a harmadik helyen áll az európai országok között.

A CNAS elnöke hozzátette, fontos a lakosság tájékoztatása az antibiotikum-fogyasztás hátulütőiről.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!