Közel az Eb-részvételhez Románia: a Pancho Arénában játszik (szinte) ki-ki meccset Izrael ellen

2023. november 17. – 13:52

Közel az Eb-részvételhez Románia: a Pancho Arénában játszik (szinte) ki-ki meccset Izrael ellen
A román csapat gólöröme az Andorra ellen elért 4-0-as győzelemkor a bukaresti Nemzeti Arénában 2023. október 15-én – Fotó: Alex Nicodim / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott csütörtöki sikere után szombaton eldőlhet a román labdarúgó-válogatott kijutása is a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra. Ha legalább egy pontot szereznek az izraeliek ellen a felcsúti Pancho Arénában játszott meccsen, akkor már biztos helyük van a 2024-es kontinensviadalon.

Az Izrael ellen szerdán játszott döntetlennel Svájc visszavette ugyan a vezetést az I csoportban, hiszen most már nekik is 16 pontjuk van, mint a román csapatnak, ugyanakkor jobb a gólarányuk, ezzel együtt a románoknak korántsem reménytelen a helyzet. A döntetlen ugyanis olyan helyzetbe hozta a Eduard Iordănescu irányította csapatot, hogy szinte lehetetlen nem kijutniuk a jövő évi németországi Eb-re. Persze, ennél a román csapatnál az is benne van a pakliban, hogy simán kikapnak, és nem jutnak ki az viadalra.

A kapitány meccs előtti nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy bizakodó a kijutásukkal kapcsolatban. „Szinte lehetetlen kihagyni. Még egy pontra van szükségünk. Maximálisan kell koncentrálnunk” – idézi a Hotnews Ionuț Lupescu korábbi válogatott focitást, aki később azt is hozzátette, hogy nem lehet probléma számukra az említett pont megszerzése. Elismerte, nagy a nyomás a román csapaton, de azt is hozzátette, hogy a legjobb motiváció az, hogy tényleges esélyük van kijutni az Eb-re.

„A hazai meccsen nagy problémáink voltak Izraellel. Ez egy nagyon ügyes csapat, van játéktudásuk” – utalt arra Ionuț Lupescu a DigiSportnak, hogy itthon 1–1-es döntetlen játszottak Izraellel. Lupescu szerint ugyanakkor a csapata előnyére válhat, hogy az izraeliek az elmúlt héten két mérkőzést is játszottak. Koszovótól 1–0-ra kaptak ki november 12-én, míg szerdán döntetlent értek el Svájccal. Ráadásul most semleges pályán, a felcsúti Pancho Arénában fognak focizni, a háborús helyzet miatt ugyanis Izrael nem vállalta a hazai rendezést, ami azt is jelentené, hogy telt ház előtt játszanak, így viszont maradnak az üres lelátók.

Bár Ionuț Lupescu bizakodó, azért a román csapatnak nem lesz feltétlenül könnyű dolga a kijutással. Ha győznek Izrael ellen, ami nem feltétlenül egyszerű, hiszen hazai pályán sem sikerült megverni őket, akkor 19 ponttal biztos a kijutás. Döntetlennel is az, hiszen akkor az utolsó forduló előtt 17 pontja lesz a román csapatnak, illetve 13 az izraelieknek, és ők ezt a hátrányt már nem tudják egy meccsen ledolgozni. Ha a román csapat kikap, akkor lesz igazán forró a talaj a talpuk alatt, hiszen akkor Izrael egy pontra megközelíti az utolsó forduló előtt Romániát. Es az utolsó körben Izrael a csoport leggyengébb csapatával, az eddig mindössze két döntetlent összehozó Andorrával játszik, Romániának viszont a csoport legerősebb csapata, Svájc jut. Igaz, a románok Bukarestben fogadják a svájciakat, de akkor már valószínűleg csak egy győzelem lesz elég, de lehet, hogy túl előre szaladtam.

Tehát, Románia a következő meccsét Izrael ellen játssza Felcsúton. A mérkőzés 21:45-kor kezdődik, és élőben a Prima Tv adja. A csoportkörök utolsó találkozóját Svájc ellen játsszák november 21-én, kedden, szintén 21:45-től. A bukaresti Nemzeti Arénában sorra kerülő meccset élőben az Antena 1-en lehet majd nézni.

Az I csoport jelenlegi állása (az első kettő automatikus résztvevő, a harmadik helyezett pótselejtezőt játszhat):

  1. Svájc (21-9 gólarány) 16 pont
  2. Románia (13-4) 16
  3. Izrael (8-9) 12
  4. Koszovó (9-8) 10
  5. Fehéroroszország (7-14) 6
  6. Andorra (3-17) 2

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!