Közel az Eb-részvételhez Románia: a Pancho Arénában játszik (szinte) ki-ki meccset Izrael ellen

2023. november 17. – 13:52

Közel az Eb-részvételhez Románia: a Pancho Arénában játszik (szinte) ki-ki meccset Izrael ellen
A román csapat gólöröme az Andorra ellen elért 4-0-as győzelemkor a bukaresti Nemzeti Arénában 2023. október 15-én – Fotó: Alex Nicodim / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar válogatott csütörtöki sikere után szombaton eldőlhet a román labdarúgó-válogatott kijutása is a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra. Ha legalább egy pontot szereznek az izraeliek ellen a felcsúti Pancho Arénában játszott meccsen, akkor már biztos helyük van a 2024-es kontinensviadalon.

Az Izrael ellen szerdán játszott döntetlennel Svájc visszavette ugyan a vezetést az I csoportban, hiszen most már nekik is 16 pontjuk van, mint a román csapatnak, ugyanakkor jobb a gólarányuk, ezzel együtt a románoknak korántsem reménytelen a helyzet. A döntetlen ugyanis olyan helyzetbe hozta a Eduard Iordănescu irányította csapatot, hogy szinte lehetetlen nem kijutniuk a jövő évi németországi Eb-re. Persze, ennél a román csapatnál az is benne van a pakliban, hogy simán kikapnak, és nem jutnak ki az viadalra.

A kapitány meccs előtti nyilatkozataiból úgy tűnik, hogy bizakodó a kijutásukkal kapcsolatban. „Szinte lehetetlen kihagyni. Még egy pontra van szükségünk. Maximálisan kell koncentrálnunk” – idézi a Hotnews Ionuț Lupescu korábbi válogatott focitást, aki később azt is hozzátette, hogy nem lehet probléma számukra az említett pont megszerzése. Elismerte, nagy a nyomás a román csapaton, de azt is hozzátette, hogy a legjobb motiváció az, hogy tényleges esélyük van kijutni az Eb-re.

„A hazai meccsen nagy problémáink voltak Izraellel. Ez egy nagyon ügyes csapat, van játéktudásuk” – utalt arra Ionuț Lupescu a DigiSportnak, hogy itthon 1–1-es döntetlen játszottak Izraellel. Lupescu szerint ugyanakkor a csapata előnyére válhat, hogy az izraeliek az elmúlt héten két mérkőzést is játszottak. Koszovótól 1–0-ra kaptak ki november 12-én, míg szerdán döntetlent értek el Svájccal. Ráadásul most semleges pályán, a felcsúti Pancho Arénában fognak focizni, a háborús helyzet miatt ugyanis Izrael nem vállalta a hazai rendezést, ami azt is jelentené, hogy telt ház előtt játszanak, így viszont maradnak az üres lelátók.

Bár Ionuț Lupescu bizakodó, azért a román csapatnak nem lesz feltétlenül könnyű dolga a kijutással. Ha győznek Izrael ellen, ami nem feltétlenül egyszerű, hiszen hazai pályán sem sikerült megverni őket, akkor 19 ponttal biztos a kijutás. Döntetlennel is az, hiszen akkor az utolsó forduló előtt 17 pontja lesz a román csapatnak, illetve 13 az izraelieknek, és ők ezt a hátrányt már nem tudják egy meccsen ledolgozni. Ha a román csapat kikap, akkor lesz igazán forró a talaj a talpuk alatt, hiszen akkor Izrael egy pontra megközelíti az utolsó forduló előtt Romániát. Es az utolsó körben Izrael a csoport leggyengébb csapatával, az eddig mindössze két döntetlent összehozó Andorrával játszik, Romániának viszont a csoport legerősebb csapata, Svájc jut. Igaz, a románok Bukarestben fogadják a svájciakat, de akkor már valószínűleg csak egy győzelem lesz elég, de lehet, hogy túl előre szaladtam.

Tehát, Románia a következő meccsét Izrael ellen játssza Felcsúton. A mérkőzés 21:45-kor kezdődik, és élőben a Prima Tv adja. A csoportkörök utolsó találkozóját Svájc ellen játsszák november 21-én, kedden, szintén 21:45-től. A bukaresti Nemzeti Arénában sorra kerülő meccset élőben az Antena 1-en lehet majd nézni.

Az I csoport jelenlegi állása (az első kettő automatikus résztvevő, a harmadik helyezett pótselejtezőt játszhat):

  1. Svájc (21-9 gólarány) 16 pont
  2. Románia (13-4) 16
  3. Izrael (8-9) 12
  4. Koszovó (9-8) 10
  5. Fehéroroszország (7-14) 6
  6. Andorra (3-17) 2

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!