Minden reggel elénekeltetné a román himnuszt az iskolákban Máramaros megye prefektusa

2023. november 16. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Arra kéri Máramaros megye prefektusa, Rudolf Stauder az iskolák tantestületeit, hogy a napi tanítási programjukat Románia himnuszának az elénekelésével kezdjék. A prefektus azt szeretné, ha ez a gyakorlat növelné a tanulók/diákok hazafiságát és állampolgári tudatosságát, ugyanakkor hozzájárulna a „nemzeti értékek erősítéséhez”.

A hivatal tájékoztatása hangsúlyozza, hogy az iskoláknak alapvető szerepük van a nemzettudat ápolásában, a jövő polgárainak identitásképzésében. A prefektus úgy látja, hogy a zászló kitűzését, a himnusz éneklését és a címer használatát szabályozó 1994/75-ös számú törvény előírása szerint

elengedhetetlen, hogy az iskolákban a napi program kezdéseként elénekeljék az ország himnuszát, a Deșteaptă-te, române!- t.

A prefektus ezért arra kéri a tanárokat, a diákokat és a szülőket, hogy támogassák a napi himnuszéneklés gyakorlatát, és „járuljanak hozzá a hazafias neveléshez és a román identitás megerősítéséhez”.

A legutóbbi népszámláláson Máramaros megye 452 ezer lakójából 22,3 ezer ember vallotta magát magyar anyanyelvűnek. A megyében több tisztán magyar tannyelvű iskola is működik, például a nagybányai Németh László Elméleti Líceum vagy a máramarosszigeti Leöwey Klára Elméleti Líceum.

Romániában az 1989-es rendszerváltás előtt kötelező volt minden reggel elénekelni a himnuszt. Igaz, akkor nem a Deșteaptă-te, române! (Ébredj, román!) című dal volt a himnusz, hanem a Trei culori (Három szín).

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!