Minden reggel elénekeltetné a román himnuszt az iskolákban Máramaros megye prefektusa

2023. november 16. – 13:56

Másolás

Vágólapra másolva

Arra kéri Máramaros megye prefektusa, Rudolf Stauder az iskolák tantestületeit, hogy a napi tanítási programjukat Románia himnuszának az elénekelésével kezdjék. A prefektus azt szeretné, ha ez a gyakorlat növelné a tanulók/diákok hazafiságát és állampolgári tudatosságát, ugyanakkor hozzájárulna a „nemzeti értékek erősítéséhez”.

A hivatal tájékoztatása hangsúlyozza, hogy az iskoláknak alapvető szerepük van a nemzettudat ápolásában, a jövő polgárainak identitásképzésében. A prefektus úgy látja, hogy a zászló kitűzését, a himnusz éneklését és a címer használatát szabályozó 1994/75-ös számú törvény előírása szerint

elengedhetetlen, hogy az iskolákban a napi program kezdéseként elénekeljék az ország himnuszát, a Deșteaptă-te, române!- t.

A prefektus ezért arra kéri a tanárokat, a diákokat és a szülőket, hogy támogassák a napi himnuszéneklés gyakorlatát, és „járuljanak hozzá a hazafias neveléshez és a román identitás megerősítéséhez”.

A legutóbbi népszámláláson Máramaros megye 452 ezer lakójából 22,3 ezer ember vallotta magát magyar anyanyelvűnek. A megyében több tisztán magyar tannyelvű iskola is működik, például a nagybányai Németh László Elméleti Líceum vagy a máramarosszigeti Leöwey Klára Elméleti Líceum.

Romániában az 1989-es rendszerváltás előtt kötelező volt minden reggel elénekelni a himnuszt. Igaz, akkor nem a Deșteaptă-te, române! (Ébredj, román!) című dal volt a himnusz, hanem a Trei culori (Három szín).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!