Kardiológus: az 50 év feletti romániaiak fele magas vérnyomásban szenved

2023. szeptember 27. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai halálesetek kétharmadát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, ami jóval magasabb arány, mint a daganatos megbetegedések okozta halálozások, figyelmeztetett Dragoș Vinereanu, a bukaresti Egyetemi Sürgősségi Kórház kardiológusa a News.ro szerint.

„Nálunk többen halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, mint az Európai Unióban” – mutatott rá az orvos a Medika TV-nek adott kedd esti interjúban. Mint magyarázta, a legfőbb kockázati tényező, amely ezekhez vezet, az a magas vérnyomás.

„Az 50 év feletti lakosság fele magas vérnyomásban szenved. Sokan nem tudják, hogy magas vérnyomásuk van, a magas vérnyomás a csendes gyilkos” – mondta Vinereanu. Az orvos kiemelte, az LDL-koleszterin, azaz a „rossz koleszterin” átlaga a mediterrán országokban – az étrendnek köszönhetően – 100 alatt van, Romániában azonban 150. Az LDL-koleszterin lerakódik az ér belsejében, amely emiatt fokozatosan beszűkül, amíg teljesen el nem záródik, vagy akár el is törik, ami sztrókhoz vezet.

Romániában nem csak a hagyományos étrend nem kedvez a szívnek és az ereknek, hanem a szedentáris életmód sem. „Európa egyik leginkább mozgásszegény népe vagyunk” – szögezte le a kardiológus.

Dragoș Vinereanu elmondta, hogy nyolc olyan regionális központ létrehozása van tervben, amelyek célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!