Az Európa Kulturális Főváros programsorozat részeként kezdődött el szerdán a 8. Temesvári Magyar Napok

2023. szeptember 21. – 11:35

Az Európa Kulturális Főváros programsorozat részeként kezdődött el szerdán a 8. Temesvári Magyar Napok
Hagyományőrzők a 2022-es Temesvári Magyar Napokon – Fotó: Temesvári Magyar Napok

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este vette kezdetét a 8. Temesvári Magyar Napok, amely idén az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része is. A szervező Várbástya Egyesület tájékoztatása szerint ebből az alkalomból minden eddiginél változatosabb programot kínálnak.

A Temesvári Magyarok Napok egy hétvégi eseményként indult hét évvel ezelőtt, és azóta folyamatosan bővült a kínálata. Mára már olyan bevett programjai vannak, mint az Operában szervezett nyitógála, az Opera téren szervezett koncertek, a Szabadság téri vásár vagy a Hunyadi-kastély parkjában szervezett hagyományőrző tábor. Utóbbiban lovagi tornát, középkori harci, zenei és táncbemutatókat, íjászbemutatót, fáklyás felvonulást tartanak. Az érdeklődők a középkori mesterségeket is kipróbálhatják, a tábori konyha ételkülönlegességeit is megkóstolhatják. Vasárnap a korhű ruhákba öltözött hagyományőrzők Temesvár 1552-es török ostromát is eljátsszák.

Az idén ötnaposra bővített eseményen többek között fellép a Republik, a 100 tagú Cigányzenekar és a Sárik Péter Trió is Falusi Mariann-nal közösen. Pénteken Deák Bill Gyula koncertezik, de számos helyi tehetség is megmutathatja magát. Emellett tűzzsonglőrökkel, barokk táncosokkal, látványos néptáncgálával is várják az érdeklődőket. Lesznek beszélgetések, például Tánczos Barna korábbi környezetvédelmi miniszterrel és Háy János íróval.

Borkóstolókat, könyvbemutatókat és városnéző sétákat is szerveznek, szóval mindent, ami egy ilyen eseményen szokásos. Például bemutatják a Kincses Képeskönyv sorozat legújabb darabját, ami nem meglepő módon Temesvárról szól. A Kincses Képeskönyv bemutatója apropóján pedig még városismereti, időutazós sétát is szerveznek. A részletes program itt érhető el. A 8. Temesvári Magyar Napok vasárnap este lézershow-val zárul.

Ez Európa Kulturális Fővárosa programsorozatról szóló fejezet a Kincses Képeskönyvek sorozatban – Fotó: Kincses Képeskönyvek sorozat
Ez Európa Kulturális Fővárosa programsorozatról szóló fejezet a Kincses Képeskönyvek sorozatban – Fotó: Kincses Képeskönyvek sorozat

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint a fesztivál négy öt napja alatt mintegy 100 ezer résztvevőre számítanak, köztük számos turistára is.

„Nagy boldogság, hogy a Polgármesteri Hivatal idén jelentős összeggel támogatott minket. Megértették, hogy a németek távozásával a magyar lett a legnagyobb etnikai kisebbség a Bánságban. Ha Temesvár egy multikulturális város, akkor ezt hangsúlyozni kell” – idézte a Ziua de Vest Tamás Pétert, a Várbástya Egyesület elnökét, Magyarország tiszteletbeli konzulját.

A Temesvári Magyar Napok idén az Európa Kulturális Főváros projekt része, és mit ilyen összesen 740 ezer lejjel támogatást kap központi és 339 ezer lejt pedig európai forrásokból. A Ziua de Vest szerint a magyar kormány nagyjából 200 ezer lejjel járul hozzá az eseményhez.

Temesváron a 2021-es népszámlálás adatai szerint 250 ezer lakosból 8313 vallotta magát magyar nemzetiségűnek, míg Temes megyében a mintegy 650 ezer lakosból 21 285 magyar.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!