Kitiltották az energiaitalokat a kolozsvári unitárius kollégiumból, kardiológus magyarázta el, mit tesz a fiatalok szervezetével

2023. szeptember 15. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium vezetősége megtiltotta diákjai számára az energiaital-fogyasztást az iskola területén, az iskolai tevékenységek alatt, illetve a kirándulásokról is kitiltották ezeket. A döntést Facebook-oldalán jelentette be az intézmény, rövid idő alatt több százan osztották tovább a szöveget, gratuláltak az intézkedéshez. A kollégiumban már az iskolai év második napjára felvilágosító előadást szerveztek a diákoknak, kardiológus mondta el, milyen hatással van szervezetükre a túlzott energiaital-fogyasztás. Az iskola aligazgatója, Solymosi Zsolt szerint soha nem szabad feladni a harcot, és átengedni a terepet a függőségeknek, az iskola pedig felelős, hogy milyen környezetet alakít ki diákjai számára.

Kora reggel Kolozsvár egyik központi áruházában. Egy napja kezdődött el az új iskolai év, de már a szokásos hétköznapi reggeli panoráma fogad: a pénztár előtt hosszan kígyózik a sor, többnyire középiskolás diákok várják, hogy fizethessenek. Kezükben csipsz, csoki, édesség és egy-két doboz energiaital.

A Szociáldemokrata Párt törvénymódosító tervezetet iktatott a héten a parlamentben, amelyek tiltják a kiskorúak energiaitallal és elektronikus cigarettával való kiszolgálását. A tervezet jogi eszközt biztosítana az iskoláknak a fogyasztásuk betiltására és szankcionálására, és felhatalmazná a tanintézeteket, hogy jelentsék a rendőrségnek, ha azt tapasztalják, hogy ilyen termékeket árulnak a gyerekeknek az iskola környékén.

A tervezettől a törvénybe iktatásig azonban hosszú az út, egyelőre az eladás háborítatlanul zajlik. A fémdobozos teljesítménynövelők elképesztő változatosságban kaphatók: árban, ízben, kiszerelésben is egyre nagyobb a kínálat. A fiatalok pedig tonnaszámra öntik magukba. Amit most vásárolnak csak a reggeli adag, mert aztán hazafelé menet a suliból jöhet a következő doboz, vagy akár szünetben is ki lehet lógni egy újabb dózisért. Mert, ha már beállt a függőség, akkor ebből is egyre többet és többet kell fogyasztani ahhoz, hogy az élénkítő hatás, amit el szeretnének érni, érezhetővé váljon. Minden dózis megalapozza a néhány éven belül jelentkező egészségügyi problémákat: az érszűkületet, magas vérnyomást, szívrendellenességeket el egészen a hirtelen beálló infarktus kockázatáig.

Napi 4-5-6 dobozzal is megisznak egyesek, és ez a mennyiség már jelentősen növeli az egészségi problémák kockázatát – Fotó: Stockah/Getty Images
Napi 4-5-6 dobozzal is megisznak egyesek, és ez a mennyiség már jelentősen növeli az egészségi problémák kockázatát – Fotó: Stockah/Getty Images

A veszélyekkel azonban kevéssé foglalkoznak a tizenévesek, hiszen ennek az életkornak az egyik sajátossága, hogy úgy gondolnak magukra, mintha elpusztíthatatlanok volnának. Ellenben fáradtak, és a krónikus fáradtságból adódó figyelemzavar, koncentrációhiány valóságos generációs járvánnyá nőtte ki magát, és ahogy elnézem az előttem kígyózó sort, a középiskolások ötöde energiaitalt reggelizik.

Kardiológus: A szívrohamig öntik magukba az energiaitalt a fiatalok

Vízzel és banánnal felszerelkezve érkezem meg a János Zsigmond Unitárius Kollégiumba, ahol már terelgetik a díszterembe a középiskolásokat. Már az első iskolai napon meghirdették azt a felvilágosító előadást, amin egy kardiológus magyarázza el, miért veszélyes a napi 4-5-6 doboz energiaital. Egy átlag serdülőnek nincs szüksége stimuláns koffeinre és az energiaitalokban lévő extra cukor mennyiségre, a koffein bár átmenetileg fokozza a figyelmet, de a vérnyomást és pulzust is emeli, rendszeres fogyasztása – főleg délután – alvászavarhoz vezethet, a rendszeres extra cukorbevitel elhízást, akár a koffeinnel együtt vércukor emelkedést is okozhat – vázolja Bárdos Kinga kardiológus szakorvos a nagyképet.

A diákok hallgatnak, kuncognak, de alapvetően figyelnek. Nem hiszem, hogy először hallanak arról, hogy nem lehet a napi folyadékbevitelt energiaitalokból megoldani.

A veszélyek kapcsán az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy Romániában is már számos olyan eset volt, amikor a fiataloknak a túlzott energiaital-fogyasztás miatt orvosi ellátásra volt szükségük, sőt, júliusban egy konkrét halálos kimenetelű esetről is írt a sajtó, amikor a tizenéves fiatal nagy mennyiségű energiaital elfogyasztása után szívstopp miatt hunyt el.

A kardiológus kérdésére, hogy a jelenlévők közül ki fogyaszt rendszeresen ilyen italt, alig páran emelik kezüket a magasba. „A fiatalok gyakran el sem árulják az orvosnak, hogy energiaitalokat fogyasztanak, még akkor sem, ha valamilyen szívprobléma miatt már ellátásra szorulnak” – jegyzi meg ekkor Bárdos Kinga, és mesél arról is, hogy alapvetően egészséges szervezet esetében is felléphetnek panaszok, mert a stimuláns az, ami az addig rejtett, nem mutatkozó panaszt előhívja. Szerinte mindenkinek tisztában kellene lennie a kockázatokkal, de a legtöbben nem tudják, mit okozhat egy-egy ilyen ital.

Egy energiaital egyenértékű lehet akár több kávé elfogyasztásával is – mutatja a kivetítőn az összehasonlító ábrát. Az instant kávék csészénként 40-50 milligramm koffeint tartalmaznak, az őrölt kávéknál 77–133 milligrammot mértek, miközben egy félliteres Monster energiaital koffeintartalma a címke szerint 160 mg. Vagyis, háromszor olyan erős is lehet, mint egy instant kávé.

Bárdos Kinga kardiológus előadást tart az energiaitalokról a JZSUK diákjai számára – Fotó: Horváth Tamás
Bárdos Kinga kardiológus előadást tart az energiaitalokról a JZSUK diákjai számára – Fotó: Horváth Tamás

Bárdos Kinga azt is elmagyarázta, mi történik ilyenkor a szervezetben, a túlzott koffeinbevitel hatására. A koffein emeli a stresszhormon szintjét és egyfajta túlélési mechanizmusra készteti a testet. Fokozza a szívverést, növeli a koncentrációt és a vese működését, így vízhajtó hatással rendelkezik. A túladagolása azonban komoly mellékhatásokat okozhat. „Sok fiatal az edzettsége, fizikai teljesítőképessége fokozására használja az energiaitalt, de mivel ez vízhajtó és az edzés során is izzad az ember, könnyen kiszáradnak. Eközben a szív- és érrendszer is fokozott terhelésnek van kitéve a szapora pulzus miatt. A vérnyomást is megemelik ezek a termékek, akik pedig hajlamosak a magas vérnyomásra, azoknál könnyen kialakul a betegség. Egyesek nem is tudják, hogy valamilyen alapbetegségük van, ami a koffein túlfogyasztása miatt aktivizálódik. Ilyen például a szívritmuszavar, amire aztán életük végéig gyógyszereket kell szedni” – részletezi a kardiológus. A koffein mellett az energiaitalok korábban taurint is tartalmaztak, ami egy serkentő hatású aminosav, növeli a víz és az ásványi sók arányát a vérben.

A fiatalok egy része nemcsak az edzéseken, hanem a szórakozóhelyeken, bulikban is egymás után hörpinti fel az energiaitalokat, általában alkohollal keverve. Ez azonban két egymással ellentétes hatású ital. A kardiológus szerint a kezdeti feldobottság után hamar kialakulhat egy szinte letaglózó fáradtságérzés.

„Olyan, mintha egyszerre lépnék a gázra és a fékre autóvezetés közben. Az alkohol tompítja a szervezetet, míg az energiaital felpörgeti. Ez a kettősség pedig megviseli a testet” – hangsúlyozza a szakorvos.

Az energiaitalok káros hatásaira évek óta próbálják felhívni a figyelmet az orvosok, de az üzenet nehezen jut el a fiatalokhoz. Bárdos Kinga szerint is kifejezetten értelmes lépés lenne ilyen életkori korlátozást meghatározni. Emellett persze meg kell értetni a fogyasztókkal azt is, hogy milyen kockázatokat vállalnak azzal, hogy ilyen termékeket isznak. „Nem lehet sokáig kiváltani a pihenést és az alvással töltött időt ilyen italokkal, mert azt a szervezet sínyli meg. A túlfogyasztás mérgezéses tünetekhez is vezethet, még az egészséges embereket is megbetegítheti” – szögezi le a kardiológus.

Solymosi Zsolt: Minden reggel kint állok, látom, mivel jönnek be. Az energiaital ezután a kapun kívül marad

A kollégium aligazgatójával beszélgetek arról, hogy miért döntöttek a betiltás mellett. „Felelősek vagyunk azért, hogy milyen környezetet alakítunk ki az iskolában, és hogyan gondolkodunk függőségekről. Ennek, persze, sokkal tágabb tere van, nagyon komoly gondok vannak az online térben, a virtuális függőség szintjén. De alapvetően azok a szerek vagy pótszerek, amelyek jelen vannak a fiatalok életében, azok csak fejlődnek, csak szofisztikálódnak, és egyre hozzáférhetőbbek. Úgy gondolom, hogy a negatív képbeállításnak sok foganatja nincs, tehát az, hogy ne igyatok, ne dohányozzatok, ne drogozzatok önmagában nem segít, hanem rá kell világítani, tudatosítani kell őket, hogy ez mivel jár, milyen kapukat nyit ki. Nyíltan kell beszélni a gyerekekkel erről” – magyarázza Solymosi.

Azt is hangsúlyozza, hogy beszélni kell a drogokról, a droghasználatról is, mert aggasztó méreteket ölt a jelenség. „Egész Románia beszél most már róla, az államelnök, a politikusok meg vannak ijedve. Nem csoda, amikor 180-as sebességgel elgázolnak embereket, és kiderül, hogy aki a volánnál volt, drog hatása alatt állt. Persze, meredeknek tűnik a párhuzam a drogok és az energiaitalok között, de hol a határ, amikor a dobozos színes lötty által előidézett pörgés már nem elég, és több kell? Az energiaitalokhoz nyúltunk hozzá, mert láttuk, hogy iskolai kirándulásokon milyen mennyiségben isszák. Van olyan gyerek, aki öt-hat dobozzal megiszik egy ilyen úton, és ez nem téma. Senkinek nem tűnik fel, senkinek nem botránykeltő, természetessé vált, és ez nagyon nagy baj. Azt mondtuk, hogy ha van egy ilyen lehetősége az iskolának, márpedig van, hogy azt mondja, hogy ha már nem szabad cigizni, drogozni és alkoholt inni az iskolában, meg fegyvert behozni, akkor legyen ez is egy ilyen szabály. Hagyjuk az iskolán kívül az energiaitalokat” – jelentette ki a JZSUK aligazgatója.

Szóba kerül az is, hogy sok szülő, valószínű, nem tudja mire költi gyermeke az otthonról kapott zsebpénzt, vagy nincs megfelelő kommunikáció szülők és gyerekek között. Kényelemből, megszokásból, a társaság hatására is nő az elfogyasztott energiaital mennyisége. Nem naiv, tudja, hogy akik eddig itták, ezután is fogják, mondta Solymosi. De ezekkel a korlátokkal legalább az elfogyasztott mennyiség csökkentését el lehet érni.

Solymosi Zsolt aligazgató kollégái társaságában a felvilágosító előadáson – Fotó: Horváth Tamás
Solymosi Zsolt aligazgató kollégái társaságában a felvilágosító előadáson – Fotó: Horváth Tamás

„Kíváncsi vagyok a hosszú távú hatásra, nyilván nem tapsolták meg, nem kaptunk dicséretet, viszont nem volt hatalmas ellenfeszülés, ami jó jel.

Az unitárius jelző nem kompatibilis a tiltással, nem gondoljuk úgy, hogy ha valamit szó szerint betiltunk, akkor steril környezet lesz, és megnyertük a csatát, nem.

De azt mondtuk, hogy ennek ez az egy drasztikus megoldása van. Annak semmi értelme, hogy meghívjuk az orvosnőt, a gyerekek megtapsolják, és a következő reggel megint a Helles dobozokkal jöjjenek be a kapun. Én minden reggel itt állok, látom, hogy jönnek, és mi van a kezükben. Ennek most véget vetettünk.”

Zárógondolatként arról beszél, hogy nagyon jól jönne a hatóságoknak a segítsége, mert egyértelmű, sokan érzik úgy, szükség van ezeknek a határoknak a meghúzására. „Jó volna, hogyha 18 év alatt ezeket a szutykokat tényleg betiltanák, ha valamilyen szervezett keret is lenne rá, és nem egy romániai magyar iskola kell elsőként hangosan kimondja, amit sokan hasonlóan gondolnak. Az, hogy 360 megosztása van a tiltó rendeletnek, amit az iskolavezetői tanács hozott, jelzés, hogy ugyanezt gondolják sokan mások Erdélyben. Bizakodó vagyok, nem optimista, de bizakodó, hogy ez egy jó döntés volt, és figyelni fogjuk az elkövetkezendő hónapokban, években, hogy milyen hatásai vannak.”

Több országban nem lehet 18 éven alulinak energiaitalt eladni

Litvánia volt az első ország a világon, amely 2014. november 1-től törvénybe foglalta az energiaitalok 18 éven aluliaknak történő árusításának tilalmát. Lettországban ez a szabályozás 2016-ban lépett életbe. Az Egyesült Királyság kormánya 2018-ban jelentette be, hogy betiltja az energiaitalok 16 éven aluliaknak történő értékesítését, azonban a tilalom nem lépett életbe, bár nem reklámozzák az italokat ebben a korcsoportban.

Észtországban 2012-ben, Írországban 2018-ban, Új-Zélandon pedig 2019-ben jelentették be egyes áruházláncok, hogy 16 év aluliakat nem szolgálnak ki energiaitallal, de országos korlátozás jelenleg nincs érvényben. Norvégiában a legtöbb energiaitalokat árusító üzletben saját hatáskörű korhatár-korlátozás van érvényben, és önálló szabályozásuk szerint nem árusítanak energiaitalt 15 vagy 18 év alattiaknak.

Addig is, amíg országos szintű szabályzat nem születik, a JZSUK példája követhető.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!