Átúszta a Gibraltári-szorost három romániai férfi

2023. augusztus 20. – 17:04

Másolás

Vágólapra másolva

Neoprén ruhában úszta át szombaton három romániai férfi a Gibraltári-szorost, a Spanyolország és Marokkó közötti távot 5 óra és 1 perc alatt tették meg, írta az Agerpres.

A bukaresti Mihai Holban ügyvéd és úszóedző, aki korábban a Boszporuszt és a Dardanellákat is átúszta, a kolozsvári Florin Tomoş úszóedző, aki korábban a Hawaii-szigeteken található Molokai-csatornát úszta át, és a Turnu Măgurele-i születésű, most Bukarestben élő Cristian Mitrică közgazdász teljesítette az Európa és Afrika közötti távot.

Velük együtt eddig összesen hét román állampolgár úszta át a Gibraltári-szorost, közülük ketten, Paul Georgescu és Şerban Frăţilă neoprén ruha nélkül.

A köd miatt nem tudtak szombaton reggel 7-kor elindulni, pedig az áramlatok akkor segítik a haladást Marokkó felé. Az időjárási viszonyok csak délutánra javultak, a tenger vize viszont nem volt nyugodt a világ egyik legforgalmasabb szorosában. Ennek ellenére az úszók útnak indultak. „Az utolsó két kilométer, főként az utolsó 800 méter nehéz volt, amikor az atlanti áramlatok Marokkó sziklás partjaihoz értek, és Spanyolország felé indultak vissza, még nehezebbé téve a Marokkó felé haladást. Ritkán szerveztek ennél nehezebb délutáni átkelést” – magyarázta Cristian Mitrică.

A Gibraltári-szoros az Atlanti-óceánt a Földközi-tengerrel összekötő tengerszoros. Szélessége 14 km, mélysége körülbelül 300 m. A szorost több százan átúszták már, az első Mercedes Gleitze brit úszónő volt 1928-ban, ő 12 óra 50 perc alatt tette meg a távot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!