A nagyváradi vár és nagykárolyi Károlyi-kastély is turisták kedvencei között van Romániában

2023. augusztus 9. – 19:35

A nagyváradi vár és nagykárolyi Károlyi-kastély is turisták kedvencei között van Romániában
A nagyváradi vár bejárata – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyváradi vár és nagykárolyi Károlyi-kastély is turisták kedvencei között van Romániában – derül ki a Google összesítéséből.

A vállalatát évente ítéli oda a Recenzia de Aur (Arany értékelés) elnevezésű díját, amiben a különböző turisztikai és vendéglátó egységek értékelése alapján elismerik a legtöbbre tartott helyeket. Az idei volt a harmadik év, amikor a vállalat kiosztotta az arany értékeléseit. Az előző években a szállodák, éttermek és kávézók kínálatából választották ki a legtöbbre tartott egységeket, idén a romániai kastélyok és várak közül ismertek el régiónkként egyet-egyet (aminek 4,5 fölött van az átlaga és a legtöbben értékelték). A következőképpen alakult a felsorolás:

RégióKastély / VárTelepülés
KörösvidékA nagyváradi várNagyvárad
BánságA Mária Terézia-bástyaTemesvár
MáramarosA Károlyi-kastélyNagykároly
ErdélyA gyulafehérvári várGyulafehérvár
OlténiaA szörényvári várSzörvényvár (Drobeta-Turnu Severin)
MunténiaA Peleș-kastélySinaia
DobrudzsaAz enisalai várEnisala
MoldovaA jászvásári kultúrpalotaJászvásár (Iași)
BukovinaA szucsávai fejedelmi várSzuceáva

Az talán meglepetés, hogy hiányzik a törcsvári kastély, ami az ország egyik turisztikai jelképe is lehetne, de az értékelése jelenleg nem éri el 4,5-ös átlagot (Az elismerés odaítélésekor a májusi adatok számítottak.) Sokan panaszkodnak a hatalmas tömegre, illetve a belépő árához képest szerény berendezésre.

„A kastélyok és várak fontos turisztikai látványosságok, és örülnénk, ha az Arany értékelés és a Google Maps segítségével nagyobb láthatóságot tudnánk biztosítani Románia történelmi műemlékeinek” – idézi a sajtó Elisabeta Morarut, a Google Románia igazgatóját. A nagyváradi vár felújításával ebben az anyagunkban foglalkoztunk részletesen.

A Romániára jellemző kettős mérce még ebben a listában is kitűnik, míg Bukovinát vagy Bánságot minden fenntartás nélkül elfogadják, mint (történelmi) régiót, addig Székelyföld nem jelenhet meg egy ilyen listában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!