Berobban a kánikula, Erdélyben felhőszakadások, viharok várhatóak

2023. július 12. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Kánikulára figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia nagy részére. A hőmérséklet a nap folyamán a Román-alföldön és Bánság déli részén elérheti a 40 Celsius-fokot, írta az Agerpres.

Az egyik elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztás szerint szerdán a Bánságban, Körös-vidéken, Erdély délnyugati részén, Olténiában és Munténiában kánikula várható, a hőmérséklet csúcsértéke 34 és 37 fok között alakul. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet.

A másik elsőfokú hőségriasztás szerint csütörtökön a hőhullám kiterjed az ország legnagyobb részére, míg pénteken, szombaton és vasárnap főleg a déli régiókban lesz nagy meleg. A hőmérséklet csúcsértéke 35 és 37 fok között alakul, csütörtök délután pedig a Román-alföldön és Bánság déli részén 40 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as szintet, éjszaka pedig csak 18-22 fokra hűl le a levegő.

Románia nyugati és központi részére, illetve a hegyvidékre ugyanakkor fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat. A csütörtök reggelig érvényben lévő, sárga jelzésű riasztás szerint az érintett térségekben villámlásoktól és heves széllökésektől kísért záporok, helyenként felhőszakadások és szélviharok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 20-25, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként és jégeső is lehetséges.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!