Új menedékház épül Románia második legmagasabb hegycsúcsa közelében

2023. július 4. – 10:59

Másolás

Vágólapra másolva

Új menedékházat építenek a Fogarasi-havasokban, a Negoj-csúcs felé vezető hegygerinc közelében, 2146 méter magasan – írja a G4media.

Az Asociația Montană Carpați önkéntesei hétvégén kezdték építeni a menedékházat, amit várhatóan augusztustól használhatnak majd a túrázók. Az egyesület tájékoztatása szerint 30 önkéntes dolgozott azon, hogy összeszereljék a menedékház falait és tetőszerkezetét, még hátra van többek között a falak burkolása és a napelemek felszerelése. A tájékoztatás szerint a ház elemeit egy helikopterrel szállítják a helyszínre.

A Scara menedékház egy régebbi menedékház helyén épül a Fogarasi-havasok egyik túrázók számára legnehezebb részén. Az új menedékház 36 négyzetméter alapterületű lesz, és két térből áll majd: egy előtérből és egy közös térből asztallal és hálóhelyekkel. Azt írják, a menedékházban 15-18 ember fér el kényelmesen.

A Fogarasi-havasok Negoj-csúcsa (Negoiu) 2535 méteres magasságával Románia második legmagasabb hegycsúcsa a Moldoveanu-csúcs (2544 m) után.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!