Szerda délután kezdődik a csillagászati nyár

2023. június 21. – 08:18

Másolás

Vágólapra másolva

Romániai idő szerint június 21-én, szerdán 17 óra 58 perckor lesz a nyári napforduló, azaz elkezdődik a csillagászati nyár. Ez lesz az év leghosszabb, 15,32 órás nappala, és legrövidebb, 8,28 órás éjszakája, emlékeztet a News.ro.

„Az északi félgömb nyári napfordulója az a pillanat, amikor a Föld és a Nap középpontját összekötő egyenes a lehető legnagyobb értéket, 23,5 fokos szöget zár be az Egyenlítő síkjával, miközben a Nap az északi félgömb egén látszik” – olvasható a magyarországi Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján. Ezen a napon az Északi-sarkon és az északi sarkkörön egész nap a horizont felett marad a Nap, a déli sarkkörön, illetve a Déli-sarkon pedig nem is kel fel.

A csillagizsgáló arra is felhívja a figyelmet, hogy június 21-én sötétedés után – romániai idő szerint este 11 órakor – a vékony holdsarló 5 fokos közelségbe kerül a Vénusszal, a Vénusztól szintén körülbelül 5 fokra pedig a vörös bolygó, a Mars lesz látható, ritkán megfigyelhető háromszögben.

A nyári napfordulót követően a nappal hossza csökkenni kezd, az éjszaka hossza pedig 6 hónapon keresztül nő, a december 21-i téli napfordulóig.

A nyári napfordulót már az ókor óta összekapcsolják az első termények betakarításával. A év legrövidebb éjszakáján, Szentivánéjkor a hagyomány szerint tüzet gyújtottak, hogy elűzzék a betegségeket és a bajokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!