A kolozsvári Ószert is megnézte a TIFF-en díszvendégeskedő Geoffrey Rush

2023. június 17. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kolozsvár híres ócskapiacát, az Ószert is megnézte a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF-en) díszvendégeskedő Geoffrey Rush. Az Oscar-díjas látogatóról Jakab-Benke Nándor, a Filmtett szerkesztője osztott meg egy közös fotót.

„Azért ha belegondoltok, milyen hatalmas arc. Ahelyett, hogy steril, egyforma hotelszobákban pampogna azon, hogy de szar ez az ország, ez az ember fogja magát, kimegy az ócskapiacra, a mocsokba, a miccsszagba, a sintértelep mellé, a sárba, az ordibáló ruhaárusok közé. Ezt nevezem!” – írta a fotóhoz hozzászólásban Jakab-Benke Nándor.

Geoffrey Rush néhány napja már Kolozsváron tartózkodik, csütörtökön még kifejezetten színészeknek tartott mesterkurzust, de pénteken viszont már a nagyközönség is találkozhatott már vele. Előbb egy mindenki számára nyilvános és ingyenes mesterkurzuson beszélgetett Mihai Chirilov művészeti igazgatóval, majd a Ragyogj! című film vetítésén vett részt a Diákművelődési házban.

A Karib-tenger kalózaiból vagy épp A király beszédéből ismert ausztrál színész filmes karrierje a Ragyogj! című életrajzi drámában nyújtott alakítással robbant be. Az idegösszeroppanás szélére jutott zseniális zongoraművész megformálásáért 1996-ban megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. Ezek után pedig számtalan jelölést és díjat söpört be, többek között kapott már Emmyt és Tonyt is, és ahogy a szervezők fogalmaztak bemutatójukban, ezzel megkapta a színjátszás három koronáját.

„Színészként fontos, hogy ismerd önmagad, és néha el kell fogadnod, hogy borzalmasan játszottál. Ez segít abban, hogy könnyebben túltedd magad a csalódásokon, és keress egy másik szerepet, ami jobban illik hozzád” – fogalmazott a beszélgetésen. Rush-nak a filmes berobbanása előtt a színházban futott be jelentős karriert.

„50 évvel ezelőtt kezdtem el színészkedni, mert nagyon vonzott a színház (…), a film sokkal később lépett be az életembe. A színpadon minden este tökéletesnek kell lenned, de a filmvásznon egy rossz felvétel nem jelenti a világ végét. Különösen, ha egy hibátlan jelenet követi” – magyarázta a filmes és színpadi karrierjéről.

Geoffrey Rush mesterkurzust tart – Fotó: Chris Nemeș / TIFF
Geoffrey Rush mesterkurzust tart – Fotó: Chris Nemeș / TIFF

A színész azt is elmondta, hogy fizikailag a legnagyobb kihívást jelentő szerepe Hector Barbossa kapitány megformálása volt A Karib-tenger kalózai filmekben. „Megtanultam hozzá karddal párbajozni, ami két penge párbeszéde, és amit szerettem. A Ragyogj!-hoz megtanultam zongorázni. Az Oscar-gála utáni partin Elton John azt mondta nekem, hogy tehetséges vagyok” – magyarázta a legnagyobb filmes kihívásokról.

Rush először van Romániában, természetesen erről is kérdezték. „Egy repülőút Ausztráliából Romániába több mint 38 órát tart. Amikor ezt megtudtam, azt gondoltam, hogy egyszerűbb lenne előbb elrepülni az űrbe, és onnan közvetlenül Kolozsváron leszállni. De örülök, hogy eljöttem. Ez fantasztikus. Nagyon jókat ettünk, sokat sétáltunk. Hatalmas életerő van itt, van valami nagyon különleges a szenvedélye azoknak az embereknek, akik ezt a fesztivált szervezik. Szívesen visszajönnék egy új filmmel” – idézik a színészt.

Szombaton még biztosan lesz egy jelenése, este a fesztivál zárógáláján vesz majd részt a Kolozsvári Nemzeti Színházban (román színház), ahol életműdíjat vehet át.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!