Tízből egy nő nem tud kötődni az újszülött babájához egy brit felmérés szerint

2023. június 12. – 13:00

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből egy nő küzd azzal, hogyan kötődjön a gyermekével szülés után, a legtöbben azt mondják azért, mert nem kapnak ehhez támogatást az egészségügyi dolgozóktól, írja a Guardian a Parent-Infant Alapítvány kutatása alapján.

A csecsemők és szüleik mentális egészségével is foglalkozó brit alapítvány felmérésében a megkérdezett nők háromnegyede (73%) mondta azt, hogy nem kapott semmilyen tanácsot vagy információt arról, hogyan kötődjön a babájához a szülés utáni első hetekben annak ellenére sem, hogy az orvosok és ápolók számára készült útmutató azt ajánlja, segítsék az érzelmi kötődést a gyermek egészséges fejlődésének elősegítése érdekében.

A válaszadók szerint az a társadalmi nyomás nehezedik a várandós nőkre, hogy élvezzék a terhességet, a kötődés pedig majd automatikusan kialakul, ezért félelmet kelt bennük, amikor ez nem így történik. Pedig a kötődést sok tényező befolyásolja az alapítvány szerint, ezek közé tartozik például az anya fizikai és mentális egészsége, de akár egy a múltbeli trauma, például egy korábbi vetélés is befolyásolhatja ezt.

„Megértjük, hogy a személyzet hatalmas időnyomás alatt van, de az érzelmi és fizikai jólét ellenőrzésének egyaránt normává kell válnia” – mondta Tamora Langley, a Parent-Infant Foundation szakpolitikai vezetője.

A brit szülésznői szervezet, a Royal College of Midwives vezetője, Gill Walton szerint a munkaerőhiány miatt a szülésznőknek gyakran nincs idejük arra, hogy segítsenek a kötődés kialakításában. Szerinte nemzeti stratégiára, több bába felvételére és képzésére lenne szükség ahhoz, hogy „az ellátás ezen létfontosságú területei normává váljanak”.

Miután a szabad orvosválasztás után a szabad kórházválasztás is megszűnőben van, a Telexen sorozatot indítottunk arról, milyen ma Magyarországon szülni, úgy, hogy nemcsak orvost nem választhatnak a várandósok, de egyre szigorúbban figyelik azt is, hogy a lakcímkártya szerinti körzetes kórházban jelentkeztek-e szülésre. A sorozat első két részét itt olvashatják:

A szülésed attól függ, hogy ki lesz éppen ügyeletben

Sok nő úgy megy szülni, mintha egy nagy csatába indulna

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!