Kós Károly tervei szerint készült új bejárati kapu a Székely Nemzeti Múzeumnak

2023. május 19. – 17:22

Kós Károly tervei szerint készült új bejárati kapu a Székely Nemzeti Múzeumnak
A Székely Nemzeti Múzeum új kapuja – Fotó: Kristó-Gothárd Hunor /SZNM

Másolás

Vágólapra másolva

Kós Károly eredeti tervei alapján állítottak új kaput a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum bejáratához – tájékoztat a múzeum közleménye. A múzeum tájékoztatása szerint a tervtől a megvalósításig összesen 110 év telt el.

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális múzeumépülete 2023-ra teljesen megújult. Ugyan a hivatalos megnyitót csak őszre tervezik, de a héten már egyszer volt lehetősége a nagyközönségnek megnézni a felújítás alatt álló épületet. Készülünk is egy nagyobb anyaggal a felújításról.

A korszerűsítés során az épületegyüttes és a kert több új, látványos elemmel is gazdagadott, ilyen a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

A kaput Ferencz László, a múzeum asztalosmestere készítette. „A munka ötletadójaként azt is magára vállalta, hogy Kós 1912-es tervrajza alapján a felhasznált anyagokat és a kivitelezést is korhűen kezeli. A kálnoki tölgyfát kézzel faragta, a kész munkát »firnisszel«, azaz lenolajjal, és ami a legfontosabb, szeretettel és odaadással kezelte” – írják a tájékoztatásban.

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor
Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

A kapu kovácsoltvas kiegészítőit Nagy György kovácsmester olaszteleki műhelyében készültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!