Ilyen a dél-erdélyi autópálya repcevirágzás idején

2023. május 7. – 11:50

Ilyen a dél-erdélyi autópálya repcevirágzás idején
A dél-erdélyi autópálya 2023 májusában, repcevirágzás idején – Fotó: DRDP Timișoara / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A repce Románia egyik legnépszerűbb terménye, ezért áprilisban és májusban sok helyen látványos aranyszínbe öltöznek a mezők. Előfordul, hogy a sofőrök félrehúznak, hogy megörökíthessék a végtelen sárga virágtakarót. A temesvári útügyi igazgatóság azt mutatta meg Facebook-oldalán, hogy néz ki felülről a dél-erdélyi autópálya repcevirágzás idején.

A 2021-2022-es szezonban 417 ezer hektárt vetettek be Romániában repcével. Ez az egyik legnagyobb profitot termelő növény, amit étolaj, biodízel, állateledel és méz előállításához is fel lehet használni.

A Bukaresti Gazdaságtudományi Akadémia (ASE) rektora, Nicolae Istudor azonban nemrég arra figyelmeztetett, hogy az ország élelmiszerbiztonsága szempontjából jó lenne ésszerű arányt találni a különböző termények között, ő pedig úgy látja, hogy repcéből túl sokat termesztenek a gazdák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!