Román Hússzövetség: tavalyhoz képest sokkal több miccset adtak el a minivakációra, de összességében visszaesett a kereslet

2023. április 30. – 18:29

Román Hússzövetség: tavalyhoz képest sokkal több miccset adtak el a minivakációra, de összességében visszaesett a kereslet
Miccseket és egyéb kulináris étkeket kínálnak egy bukaresti food courtnál – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Idén a május 1-jei minivakációt megelőző időszakban mintegy 30%-kal volt nagyobb a kereslet a miccs iránt a tavalyi év azonos időszakához képest. A húsfeldolgozók becslése szerint ebből a mennyiségből hozzávetőleg 18 millió miccset lehet gyártani, ekkora mennyiséget fogyasztanak a romániaiak az emblematikus étekből – számolt be az Agerpresnek Dana Tănase, a Román Hússzövetség (ARC) ügyvezető igazgatója.

Az ARC információi szerint tehát viszonylag nagyot nőtt a kereslet a tavalyi eladásokhoz képest, de ez a forgalmazók szintjén már nagyon eltérő képet mutat.

„Május elseje alkalmából az országban körülbelül 1500 tonna sertés- és marhahúsból készített masszából készült miccs, körülbelül 18 millió darab, ha az átlagos, miccsenként 80 grammos tömeggel számolunk” – mondta Tănase.

Bár Romániában nincs hivatalos statisztika kimondottan a miccsfogyasztásra vonatkozóan, az ARC becslései szerint évente körülbelül 200-250 millió miccset esznek meg a romániaiak, ami körülbelül 20 000 tonna masszát jelent.

„Azért nincs pontos adatunk erre vonatkozóan, mert a miccs a feldolgozott nyers hús kategóriájába esik, úgy, ahogy a nyers kolbászok és a kissé füstölt kolbászok is, amelyek még megőrzik a nyers hús jellegét” – magyarázta az igazgató.

Ami a miccs egységárát illeti, a feldolgozók képviselője szerint ezen a területen is érződnek az élelmiszer-infláció hatásai. A miccs alapanyaga, a sertés- és marhahús ára igen sokat ingadozott az elmúlt időszakban, amely persze ahhoz vezetett, hogy a miccsek ára is drágult. Tănase szerint a drágulás miatt összességében érezhető egyfajta visszaesés a fogyasztás tekintetében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!