Román Hússzövetség: tavalyhoz képest sokkal több miccset adtak el a minivakációra, de összességében visszaesett a kereslet

2023. április 30. – 18:29

Román Hússzövetség: tavalyhoz képest sokkal több miccset adtak el a minivakációra, de összességében visszaesett a kereslet
Miccseket és egyéb kulináris étkeket kínálnak egy bukaresti food courtnál – Fotó: George Călin / Inquam

Másolás

Vágólapra másolva

Idén a május 1-jei minivakációt megelőző időszakban mintegy 30%-kal volt nagyobb a kereslet a miccs iránt a tavalyi év azonos időszakához képest. A húsfeldolgozók becslése szerint ebből a mennyiségből hozzávetőleg 18 millió miccset lehet gyártani, ekkora mennyiséget fogyasztanak a romániaiak az emblematikus étekből – számolt be az Agerpresnek Dana Tănase, a Román Hússzövetség (ARC) ügyvezető igazgatója.

Az ARC információi szerint tehát viszonylag nagyot nőtt a kereslet a tavalyi eladásokhoz képest, de ez a forgalmazók szintjén már nagyon eltérő képet mutat.

„Május elseje alkalmából az országban körülbelül 1500 tonna sertés- és marhahúsból készített masszából készült miccs, körülbelül 18 millió darab, ha az átlagos, miccsenként 80 grammos tömeggel számolunk” – mondta Tănase.

Bár Romániában nincs hivatalos statisztika kimondottan a miccsfogyasztásra vonatkozóan, az ARC becslései szerint évente körülbelül 200-250 millió miccset esznek meg a romániaiak, ami körülbelül 20 000 tonna masszát jelent.

„Azért nincs pontos adatunk erre vonatkozóan, mert a miccs a feldolgozott nyers hús kategóriájába esik, úgy, ahogy a nyers kolbászok és a kissé füstölt kolbászok is, amelyek még megőrzik a nyers hús jellegét” – magyarázta az igazgató.

Ami a miccs egységárát illeti, a feldolgozók képviselője szerint ezen a területen is érződnek az élelmiszer-infláció hatásai. A miccs alapanyaga, a sertés- és marhahús ára igen sokat ingadozott az elmúlt időszakban, amely persze ahhoz vezetett, hogy a miccsek ára is drágult. Tănase szerint a drágulás miatt összességében érezhető egyfajta visszaesés a fogyasztás tekintetében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!