Szoknyába, pasik!

2023. április 14. – 11:24

Szoknyába, pasik!
Robert Pattinson a januári párizsi divathéten, a Dior bemutatójára érkezett szoknyában – Fotó: Pascal Le Segretain / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy? Mi? Férfiak szoknyában?! Lehetetlen! – Nos, nem, nem az, még csak nem is újdonság, de úgy néz ki, egyre több híres pasi kap hozzá kedvet, ami csak egyet jelent: hamarosan az utca népén is megjelenhet. Készüljenek tehát a férfiak: az idei – várhatóan forró és száraz – nyarat könnyen lehet, hogy már ők is lenge szoknyában fogják túlélni.

Az LMBTQ+-közösség jó pár éve felfedezte már magának a szoknyát, elég csak a Lil Nas X védjegyének számító rózsaszín bőr miniszoknyára vagy Billy Porter hatalmas báli ruháira gondolni. Aztán az utóbbi egy-két évben valami történt: a szoknya olyan, alapvetően a macsó, férfias stílusukról ismert, heteroszexuális pasikon is feltűnt, mint Oscar Isaac, A$AP Rocky és Brad Pitt.

Mi történt, miért, és mit jelent a szoknya a macsó pasikon? Szögezzük le gyorsan: nem azt, hogy vége a macsó pasik macsóságának. Csupán annyit:

itt az ideje újraértelmezni, mit is jelent az, hogy macsó.

Az elmúlt években számos nőies(nek tartott) kiegészítő találta meg az útját a pasikhoz: ilyen például a gyöngysor és a festett köröm is, amelyek tulajdonképpen egyáltalán nem számítanak újdonságnak a férfiak ruhatárában, de mostanában már olyan pasik is simán vállalják az ilyesmit, akikről korábban nehezen képzeltük volna – ráadásul ezek már az utcán sem számítanak szokatlan kiegészítőnek a férfiakon.

Ilyen (lehet) a szoknya is, aminek csak annyi a különlegessége, hogy egy fokkal feltűnőbb, mint a feketére festett köröm – talán épp ezért kapta fel jobban a sajtó is, amikor feltűnt néhány pasin, annak ellenére, hogy szó sincs szándékos polgárpukkasztásról, sőt tulajdonképpen újdonságról sem. Egyszerűen csak férfiakról, akik kicsit máshogy állnak a férfiasságukhoz, mint ahogy a berögzült társadalmi elvárásaink vagy épp a filmes szerepeik, dalszövegeik vagy foglalkozásuk alapján feltételeznénk róluk.

Bár a közvélemény továbbra is gendersztereotípiákkal azonosítja, és csak a meleg, interszexuális férfiaknak vagy a nembináris embereknek nézi el a szoknya viselését, kisebb előrelépések azért történtek: 2013-ban például a svéd mozdonyvezetők lobbiztak sikeresen azért, hogy a nyári kánikulában szoknyában is dolgozhassanak.

A férfiszoknya tavaly nyáron költözött be látványosan az A listás sztárok ruhatárába, és bár ősszel kicsit megtorpant a lendülete, idén év elején visszatért, például Robert Pattinsonon.

De hogyan is kell elképzelni a szoknyás pasikat?

A többségük határozottan a minimalista, visszafogott stílus mellett teszi le a garast: a térdig vagy bokáig érő, fekete vagy szürke színű szoknyákat általában hosszú zoknival és bakanccsal párosítják. A bátrabbak viszont simán kísérleteznek csipkével, tüllel, kiegészítőkkel és színekkel is.

Nem is trend, történelem

Bár ma már alapvetően női ruhadarabként azonosítjuk a szoknyát, nem mindig volt ez így. Már az ókori egyiptomi, görög és római férfiak is viselték, Ázsiában (például Indiában, Mianmarban és Srí Lankán) pedig hosszú szarongokat viselnek a férfiak. A bokáig érő, színes-mintás kendőt körbetekerik, és a derekukon kötik meg, a mezőgazdaságban dolgozó férfiak pedig egész egyszerűen felgyűrik és úgy rögzítik, ha éppen útban van. A kendőszoknyákat a mai napig előszeretettel viselik a férfiak a meleg és nedves klímájukról ismert ázsiai országokban. De nemcsak Ázsiában számít mindennapi viseletnek, Afrikában is számos népcsoport férfijainak ruhatárában megtalálható a szoknya. Az ok itt is egyszerű: ezeken a helyeken a szoknya bizony sokkal praktikusabb tud lenni, mint a nadrág.

A szarongot egyébként – visszatérve a celebekhez – már David Beckham is elsütötte 1998-ban, igaz, nadrággal kombinálva. A focistát akkor sokan gúnyolták a ruhaválasztása miatt, de egy 2014-es interjúban megerősítette: bármikor hordaná megint.

Vissza a Beckham-éra előtti Európába: a férfiszoknya az albán népviseletben is megtalálható, a legismertebb változata viszont az európai/angolszász kultúrkörben egyértelműen a kilt (nehezemre esik nem megemlíteniazt a filmet). A hagyományos, térdig érő skót szoknya a 16. században terjedt el. Akkor még hétköznapi viseletnek számított, ma már csak ünnepi alkalmakkor öltik magukra – a királyi család férfi tagjai például minden skóciai látogatásukkor kiltet viselnek.

Károly herceg és felesége, Diana hercegné, 1985. július 4-én, a skóciai Lochmaddy kikötőben – Fotó: Anwar Hussein / Getty Images
Károly herceg és felesége, Diana hercegné, 1985. július 4-én, a skóciai Lochmaddy kikötőben – Fotó: Anwar Hussein / Getty Images

A szoknyák egészen a középkorig tartották pozíciójukat az európai férfidivatban. A 17. századra a hétköznapi viseletből lassan eltűnt, a fényűző nemesi és királyi udvarokban viszont továbbra is státuszszimbólumnak számítottak a minél színesebb és díszesebb férfiszoknyák – hogy a 18. század végére teljesen eltűnjenek. A francia forradalom elvette a nemesek kedvét az extravagáns ruhadaraboktól, az ipari forradalom pedig a munkásemberek körében tette végképp alkalmatlanná a szoknyát – a veszélyes gépek mellett nem volt túl biztonságos laza textilekben járkálni, győzött tehát a szűk szabású nadrág. Ettől kezdve a férfiak teljesen lemondtak a szoknyáról, és míg a nők a 20. század elejétől kezdve fokozatosan beléphettek a nadrágosok klubjába, fordítva nem működött a dolog.

A hatvanas–hetvenes években aztán a hippimozgalom és a rocksztárok is (újra) felfedezték maguknak, az androgün stílusáról ismert David Bowie például rendszeresen hordott szoknyát (1979-ben a Saturday Night Live [SNL] című televíziós szkeccsműsor színpadán például milliók láthatták kék szoknyában), és Mick Jagger is koncertezett nadrágra húzott szoknyában. Szélesebb körben viszont nem történt áttörés.

David Bowie 1979. december 15-én a a Saturday Night Live színpadán, szoknyában – Fotó: Alan Singer / NBC Universal / Getty Images
David Bowie 1979. december 15-én a a Saturday Night Live színpadán, szoknyában – Fotó: Alan Singer / NBC Universal / Getty Images

1985-ben a francia divattervező, Jean-Paul Gaultier tervezte meg az első férfiszoknyát, ami azóta is rendszeresen szerepel a kifutókon. Vivienne Westwood, Giorgio Armani és Marc Jacobs is élen járt a férfiszoknyák propagálásában – kevés sikerrel. Bár a divatheteken a nyolcvanas évek óta megszokott látvány a férfiszoknya (akár nadrággal kombinálva, akár anélkül), az utcán csak nem akart feltűnni.

Nemcsak a kifutókon jelent meg a nyolcvanas években a férfiszoknya, a popkultúrába is bebetonozta magát: 1987-től a Star Trek: The Next Generation (Star Trek: Az új nemzedék) néhány epizódjában az Enterprise férfi tisztjeinek egyenruhája eltért a megszokottól: a női egyenruhához hasonló miniruhában (hivatalos nevén skant – a skirt és pants szavak összevonásából) tűntek fel a képernyőn. A sorozat készítői a szokatlan kosztümválasztást azzal indokolták, hogy így akarták bemutatni a nemek közti egyenlőséget, ami szerintük a 24. századra már természetes lesz.

A valódi oka azonban ennél egyszerűbb lehetett: a hatvanas években futó Star Trek (The Original Series) sorozatot rengeteg kritika érte, amiért míg a Csillagflotta férfi tagjai többfajta egyenruhában is láthatók voltak a képernyőn, a női szereplők egységesen miniruhát hordtak. A kritikákra válaszolva a stúdió a The Next Generationben próbálta hangsúlyozni: szó sem volt szexizmusról, pont ellenkezőleg, hordhatnak bármit, a Csillagflotta mindenkit egyformán tisztel, lám, a férfiak is hordhatnak miniruhát, ha akarnak, a skant ugyanis uniszex egyenruha. Picard kapitányon viszont senki ne keresse: a skant csak statisztákon tűnt fel, és a harmadik évadra teljesen kikopott a sorozatból.

Hiába vérzett el az ipari forradalom oltárán, bukott el a popkultúrában, és nem tudott kitörni a kifutók világából, a szoknya egyáltalán nem újdonság a férfiakon. A kérdés csak az, hogy a több évszázados elutasítás után rájön-e a mainstream divat, hogy a praktikumnak itt az ideje újra felülírnia a nemi sztereotípiákat, és kimondja-e: itt az ideje, hogy a pasik is vállalják a szoknyát.

Lázadás a macsóizmus ellen

A férfi erős, határozott, sportos, sikeres, nem mutatja ki az érzelmeit, és „ő hordja a nadrágot” otthon. A férfiak iránt támasztott társadalmi elvárások nem csak a nők előrejutásának szabnak határokat, a férfiak önképét is rontják. A szoknya a heteronormatív férfiképpel való szembenézést is jelentheti – így gondolja ezt a mexikói márka, a Baron is, amely a „Vedd le a macsóságodat” kampánnyal a hírhedten macsóközpontú mexikói kultúrának üzen hadat, és arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje lenne elgondolkodni azokról a szigorú társadalmi normákról, amelyek évtizedek óta diktálják, hogy egy férfinak milyennek kell lennie, hogyan kell viselkednie, sőt hogyan kell öltözködnie. A Baron válasza: itt az ideje levetkőzni a macsóságot, és felvenni helyette a szoknyát.

Tulajdonképpen ezt az üzenetet közvetíti minden szoknyát húzó férfi: nem attól lesz férfias, hogy macsó, hanem attól, hogy magabiztos, és jól érzi magát a bőrében.

Az úttörő Kanye West volt, aki 2012-ben olyat húzott, ami az ultramacsó rapkultúrában korábban elképzelhetetlen volt: a Watch The Throne című album turnéján egy Givenchy bőrkiltben lépett színpadra. Hiába bánta meg később West (miután rengeteg rapper kezdett gúnyolódni rajta), a kilttel végleg beírta magát a divattörténelembe, és elindulhatott azon az úton, amely a férfidivat egyik legfontosabb influenszerévé tette – egészen 2022-ig, amikor pár hónap leforgása alatt sikeresen lenullázott nagyjából mindent abból, amit tíz év alatt elért.

Kanye West a Verizon Centerben, Washingtonban, a Watch The Throne turnéján – Fotó: The Washington Post / Getty Images
Kanye West a Verizon Centerben, Washingtonban, a Watch The Throne turnéján – Fotó: The Washington Post / Getty Images

Az idő viszont divatfronton őt igazolta. Ha közel tíz évet várni kellett is a hullámra, megérkezett, és mindent elsöpört: 2021-ben és 2022-ben már olyan rapperek tűntek fel szoknyában, mint Bad Bunny, Stromae, Kid Cudi és A$AP Rocky.

Kid Cudi a 2021-es New York-i divathéten és a Met-gálán is feltűnő szoknyában jelent meg – az egyiket kék, a másikat neonzöld hajjal és színes körmökkel kombinálta. A CFDA Fashion Awardson csipkés menyasszonyi ruhában, fátyolban és vörösre festett hajjal lépett a vörös szőnyegre. Ugyanebben az évben az SNL színpadán virágos ruhában (és halálfejes nyakláncban) lépett fel. A zenész nem először kavarta fel az állóvizet a rajongói körében, nem sokkal korábban le kellett tiltania a kommenteket az Instagram-oldalán, olyan sokan akadtak ki azon, hogy az egyik képén látszottak a színesre festett körmei.

2022 nyarára a Harper’s Bazaar címlapjára is megérkezett a férfiszoknya – Bad Bunnyn. A 28 éves Puerto Ricó-i énekes a lapnak adott interjúban a szoknyáról azt mondta: „Kihasználom az életemnek ezt a pillanatát, amikor azt csinálhatok, amit akarok, és azt viselhetek, amit akarok, és így sokkal hitelesebben élhetem az életemet. Nem azért csinálom, hogy híresebb legyek, hogy felhívjam magamra a figyelmet, vagy hogy tiszteletlen legyek bárkivel is. Az emberek kívülről nézve azt gondolhatják, hogy van egy stratégiám, vagy azért hordom ezt, hogy felhívjam magamra a figyelmet, de valójában csak arról van szó, hogy tudom, hogy ki vagyok.”

Ebben az évben már A$AP Rocky is volt annyira bátor, hogy újraalkossa Kanye West ikonikussá vált divatpillanatát: bőrszoknyában és Givenchy pulcsiban fotózták le New Yorkban.

Úgyis mind meghalunk, csináljunk káoszt!

Ha rappereknek lehet, bárkinek lehet – gondolhatták a pasik, az utóbbi egy-két évben ugyanis egyre többen – köztük A listás sztárok – vállalják.

Például Pete Davidson, aki 2021-ben szintén részt vett a Met-gálán, amelyre Kid Cudihoz hasonlóan ő is szoknyában érkezett. Egyáltalán nem meglepő, hogy kipróbálta a trendet: a humorista kapcsán írtunk már korábban a Big Dick Energy azaz a „nagyfarok-energia” mítoszáról, ami nagyjából annyit jelent, vannak olyan férfiak, akiket nem a macsóságuk vagy a túlkompenzált arroganciájuk tesz férfiassá, hanem az elemi magabiztosságuk és önbizalmuk. Ilyen pasi egyesek (elsősorban a barátnői) szerint Davidson, és az általános vélekedés szerint ilyenek azok a férfiak is, akik láthatóan nagyon jól érzik magukat szoknyában.

Mint Oscar Isaac, aki tavaly nyáron többször is megjelent így. A klasszikus, nem túl formabontó stílusáról ismert színész azzal sem hazudtolta meg magát, ahogy szoknyát húzott: mindkétszer elegáns, térd alá érő, egyszerű szabású szoknyát választott, és bakanccsal kombinálta őket. Egyik alkalommal ő is a Met-gálát választotta kísérleti terepül, ahova feleségével, Elvira Linddel érkezett. Lind nadrágot viselt, Isaac pedig ruhát, a vörös szőnyegen annyit mondott a szettről: nagyon kényelmes, és nagyon boldog benne. A színész a Moon Knight című sorozat sajtókörútján is többször jelent meg szoknyában, a stylistja elmondása szerint azért, hogy ezzel is közvetítsék: a szuperhősök is lehetnek különcök, és nem minden hős néz ki ugyanúgy.

Oscar Isaac 2022. március 17-én, Londonban, a Disney+ bemutatóján – Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images
Oscar Isaac 2022. március 17-én, Londonban, a Disney+ bemutatóján – Fotó: Gareth Cattermole / Getty Images

Az i-re Brad Pitt tette fel a pontot tavaly júliusban, amikor a Bullet Train című akcióvígjáték Los Angeles-i premierjén laza vászonszoknyában jelent meg.

És hogy hogyan keveredik ebbe a trendbe a hipermacsó szerepeivel világhírűvé vált Pitt? Nos, erre pontos választ ő sem adott. Amikor a Variety újságírója megkérdezte tőle, hogy miért érkezett szoknyában a premierre, Pitt annyit válaszolt:

„Nemtom, úgyis mind meghalunk, csináljunk káoszt!”

A káoszközpontú hozzáállás egyáltalán nem meglepő a színésztől, aki már 1999-ben is azzal feszítette a mintapolgárok idegeit, hogy rózsaszín flitteres miniruhában szerepelt a Rolling Stone címlapján. A fotózás az akkor 36 éves Pitt ötlete volt, aki szerette volna a Fight Club (Harcosok Klubja) miatt kipattintott testét miniruhákban megörökíteni. Erről a fotós, Mark Seliger visszaemlékezése szerint a színész azt mondta: nem nőnek akar beöltözni, hanem azt akarja, hogy úgy nézzen ki a képeken, mintha egy másik bolygóról jött volna.

Huszonhárom év alatt sokat szelídült a stílusa, de a különcsége megmaradt, és abban is igaza van, hogy minek magyarázni, ami egyértelmű: a kaliforniai hőségben sokkal komfortosabb viselet a vászonszoknya, mint az öltöny.

De nem csak a művészvilágban hódít a szoknya. Az 1998-ban szaronggal kísérletező Beckham után már lazán vállalta a szoknyát Russell Westbrook amerikai kosárlabdázó, a Los Angeles Clippers játékosa és kilencszeres All-Star is, aki az utóbbi években rendszeresen hordja a ruhadarabot: például a tavalyi Met-gálán, ahol cilinderben, szmokingban és hosszú fekete szoknyában jelent meg. Az ő példáját követve szoknyában mutatkozott Jordan Clarkson, a Utah Jazz kosarasa is a tavalyi New York-i divathéten. Dominic Calvert-Lewin angol válogatott focista és az Everton játékosa pedig a világ egyik vezető férfidivat-magazinjában, az Arena Homme Plus címlapján vállalta a miniszoknyát 2022-ben.

Bár tavaly ősszel úgy tűnt, elcsendesedtek a férfiszoknyatrend hullámai, idén új erőre kapott: (a legmacsóbb szuperhős, a Batman szerepét nemrég alapjaiban újraértelmező) Robert Pattinson a januári párizsi divathéten, a Dior bemutatóján bújt szoknyába. Szintén a párizsi divathéten a felemás minőségű Emily in Paris (Emily Párizsban) című sorozat szépfiúja, Lucien Laviscount eggyel extravagánsabb ruhadarab mellett döntött: a Louis Vuitton bemutatóján földig érő, babakék rakott szoknyában jelent meg.

2020-ban botrányt ért, hogy a Vogue történelmi címlapján (amin először szerepelt férfi) Harry Styles habos-babos ruhát viselt. A fiatal énekes és a magazin akkor kapott hideget-meleget, a konzervatívok pedig egyenesen a világvégét (az „erős férfiak halálát”) látták eljönni a hagyományosan nőinek tartott ruhában lufit fújó énekes képében. Három év telt el a címlap óta, Styles a védjegyévé tette az androgün stílust, a festett körmöket és a gyöngysort, és ma már kisebbségben maradnak azok a hangok, amik ebben kivetnivalót találnak. Stlyes az egészhez egyébként csak annyit fűzött hozzá, hogy szeret a stílusával kísérletezni, kreatív alkotómunkaként tekint rá, valamint:

„Nem csak azért hintem el a szexuális kétértelműséget, hogy érdekes legyek. Nem azért, mert ettől melegnek, heterónak vagy biszexuálisnak nézek ki, hanem mert szerintem jól nézek ki.”

Míg pár éve még megbotránkozást váltott ki, és rosszindulatú kommentek sokaságát hozta egy-egy szoknyás férfi megjelenése, ma már jóval visszafogottabbak a reakciók, ennek hatására pedig a híres emberek mellett az önjelölt influenszerek és divatdiktátorok tömegei is egyre bátrabban kísérleteznek vele. Ma már nem alapvetés, hogy az a pasi, aki szoknyát húz, coming outra készül, ahogy az sem, hogy a polgárpukkasztás a célja, és arra is egyre többen rájönnek, hogy a férfiszoknya-választék nem a rózsaszín bőrszoknyánál ér véget.

Ha az utcákat egyelőre nem is, a trendérzékenyek szívét már láthatóan meghódította a férfiszoknya, ami csak egyet jelenthet: előbb vagy utóbb a hétköznapokba is megérkezik. Készüljetek, pasik: ha a nők fel tudták húzni a nadrágot száz évvel ezelőtt, nektek is menni fog ugyanez a szoknyával!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!