Romániában van a legnagyobb különbség az EU-ban a férfi és női dohányosok aránya között

2023. április 12. – 17:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU lakosságának (15 éves vagy annál idősebb) közel 20 százaléka dohányzik naponta. A legnagyobb arányban Bulgáriában dohányoznak, ott a lakosság 28,2 százalék gyújt rá minden nap. Utána következik Görögország (27,2 százalék), Magyarország (25,8 százalék), majd Lettország (24,9 százalék) – derül ki az Eurostat legfrissebb összesítéséből, amit az Euronews foglalt össze. Romániában a lakosság 19,8 százaléka dohányzik naponta, amivel nagyjából az EU-s átlag környékén vagyunk.

A legalacsonyabb arányban a svédek dohányoznak, náluk a lakosság 9,3 százaléka gyújt rá minden nap. Az összefoglaló megemlíti, hogy Svédország évek óta küzd ennek a káros szenvedélynek a visszaszorítása érdekében, például 2005 óta van betiltva a dohányzás a bárokban és az éttermekben, 2019-ben pedig kiterjesztették a tilalmat a teraszokra és más nyilvános helyekre is.

A férfiak szinte mindenhol Európában nagyobb arányban dohányoznak, mint a nők. A 15 évnél idősebb férfiak 22,3 százaléka cigarettázik naponta az EU-ban, míg a nők esetében ez az arány 14,8 százalék. A férfiak esetében már sokkal nagyobb a dohányzók aránya Romániában is. Ebben az esetben is Bulgária vezeti ezt a negatív toplistát, ott a férfiak 37,6 százaléka gyújt rá naponta. Utána következnek a lett férfiak, 34,4 százalékuk cigarettázik napi rendszerességgel, majd a romániai férfiak következnek 30,6 százalékkal. Magasan a legalacsonyabb arányban dohányoznak a svéd férfiak, mindössze 5,9 százalékuk.

A nők esetében pont fordított a helyzet, legalábbis Románia esetében. A romániai nőknek ugyanis mindössze 7,5 százaléka dohányzik naponta. Csak egy országban van az EU-ban, ahol kisebb ez az arány: a svédországi nőknek csupán 6,8 százaléka gyújt rá naponta egy cigarettára. Az Eurostat még említi az izlandi nőket is (csak ugye az nem EU-s tagország), nekik csupán 6,5 százalékuk dohányzik napi rendszerességgel. A nők esetében is a bolgárok vezetnek, 20,7 százalékuk gyújt rá, de alig maradnak el tőlük a német nők, 18,6 százalékuk cigarettázik minden nap.

Magyarországon a férfiak 21,5 százaléka dohányzik naponta, míg a nőknek 17,3 százaléka gyújt rá rendszeresen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!