Konstancán találtak új otthonra a háború elől menekített ukrajnai delfinek

2023. április 12. – 13:48

Konstancán találtak új otthonra a háború elől menekített ukrajnai delfinek
Eva Leontieva ukrán delfinidomár bemutatót tart a kimenekített delfinekkel, a konstancai delfináriumban, 2023. április 4-én – Olimpiu Gheorghiu / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak az embereknek jelent megpróbáltatást az ukrajnai háború, hanem például a delfineknek is, amelyekről most a Reuters közölt egy rövid képes összeállítást. A konstancai delfinárium tavaly négy delfint és három oroszlánfókát fogadott be kiképzőikkel és orvosaikkal együtt, akik az orosz–ukrán háború miatt, az ágyúzások elől menekültek el a kelet-ukrajnai Harkiv városából. A cikkben úgy fogalmaznak, hogy most a román és az ukrán kiképzők a nyelvi akadályokat leküzdve „engedik, hogy a delfinek vezessék őket”.

„Most több kollégánk van... ukrán kollégáink és ukrán delfin kollégáink” – mondta Mona Mândrescu idomár a medence szélén, miután a múlt héten több száz gyerek előtt tartottak bemutatót.

A cikk szerint Románia egyike annak a tizennégy EU-s államnak, ahol delfinárium működik, és tengeri állatokat tartanak fogságban. A konstancai delfináriumban, ami egy természettudományi múzeum és kutatóközpont része, 2010 óta két nőstény delfin élt, Nini és Chenchen.

Sonia Chezghanova delfinidomár a konstancai delfináriumban, ahol négy delfin és három oroszlánfóka talált menedéket, 2023. április 4-én – Fotó: Olimpiu Gheorghiu / Reuters Sonia Chezghanova delfinidomár a konstancai delfináriumban, ahol négy delfin és három oroszlánfóka talált menedéket, 2023. április 4-én – Fotó: Olimpiu Gheorghiu / Reuters
Sonia Chezghanova delfinidomár a konstancai delfináriumban, ahol négy delfin és három oroszlánfóka talált menedéket, 2023. április 4-én – Fotó: Olimpiu Gheorghiu / Reuters

Harkiv tavaly februári ágyúzása után döntöttek úgy a helyi delfinárium munkatársai, hogy elszállítják az állatokat. A delfineket – Kiki, Maya, Marusia és Veterok – és az oroszlánfókákat – Alex, Mary és Zosya – előbb Odesszába szállították, ahol két hónapig vártak arra, hogy a román és az ukrán hatóságok befejezzék a papírmunkát ahhoz, hogy behozhassák őket az EU-ba. Az állatok végül május elején érkeztek meg Konstancára.

„Új élmény volt számunkra és az állataink számára is, mert mi mások vagyunk, nekik két nagyon idős és nagyon szép lányuk van, nekünk pedig nagyon fiatal állataink, eleinte nem volt meg a kapcsolat” – mondta Elena Komogorova, az ukrán csapat vezetője. „De most már – a csapattal egyetemben – nagyon jó barátok vagyunk” – tette hozzá. Az állatok végül június végén kezdték meg a közös bemutatókat.

„Szeretnénk, ha minél tovább velünk maradnának” – mondta Iulian Călin, a delfinárium vezetője.

A Telexes kollégák tavaly riportoztak a harkivi Nemo delfináriumban, ahol akkor traumatizált delfinek gyógyítottak tramatizált katonákat. A delfináriumról készült videójukat itt lehet megnézni:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!