Magyar tematikus szobát is berendeztek a törcsvári kastély húsvéti kiállítására

2023. március 30. – 16:55

Másolás

Vágólapra másolva

Húsvét együtt nevű kiállítás nyílt a törcsvári kastélyban, még március 27-én. Az esemény érdekessége, hogy a Brassó megye történelmét alakító négy népcsoport: a románok, szászok, magyarok és zsidók ünnepi hagyományait mutatja be – számolt be az Adevărul.

A kiállítás főként a kulináris szokásokra tér ki, ez alkalomból pedig külön brosúrákat is készítettek, amelyekben röviden bemutatják a kastély látogatóinak a különböző népcsoportok húsvéti sajátosságait.

„Mind a négy etnikai csoportnak kialakítottunk egy-egy szobát a kastélyban, ahol félig-meddig hagyományos húsvéti asztalokat állítottunk össze. Azért fogalmaztam így, mert elsősorban a nem romlandó étkeket: jellegzetes kalácsokat, piros tojásokat helyeztünk ki, a báránysült és a más specialitások kimaradtak” – magyarázta Alexandru Prișcu, a törcsvári kastély marketingigazgatója.

A tematikus termekben a beszámoló szerint a különböző népcsoportok vallási felekezeteihez tartozó papi öltözéket is kihelyeztek.

A szervezők az adott kiállítást Brassó megye különböző helyszínein már bemutatták, idén azonban első alkalommal kerül be minden egyszerre a kastélyba.

A húsvéti kiállítás április 24-ig lesz látogatható.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!