Elhunyt Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője

2023. március 21. – 14:28

Elhunyt Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője
Fotó: Schwartz Róbert Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt Schwartz Róbert, a kolozsvári zsidó hitközség vezetője – jelentette be a hitközség a Facebook oldalán. 78 éves volt.

Schwartz Róbert 1944-ben született Kolozsváron. A holokausztot az édesanyjával a házuk pincéjében bujkálva élte túl. A Wikipedia szerint a középiskolai tanulmányait a Brassai Sámuel Líceumban végezte (1962), egyetemi diplomát a BBTE Kémia Karán szerzett (1968), majd 1985-ben elnyerte a kémiai tudomány doktora fokozatot. Szakmai pályáját a kolozsvári Terapia gyógyszergyárban kezdte (1970–73), 1973–2001 között a Gyógyszerkutató Intézet kutatójaként, majd főkutatójaként dolgozott nyugdíjazásáig. Jelentős társadalmi és politikai tevékenysége. Része volt a Kiáltó Szó című szamizdat lap kiadásában és terjesztésében. 1990–96 között az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság elnökségi tagja, a kémia szakosztály elnöke. 1990-től a Hungarian Human Rights Foundation erdélyi irodavezetője, webszerkesztője, az RMDSZ különböző szintű választmányainak tagja, a Szabadelvű Kör platform országos titkára.

Schwartz Róbert 2010 óta vezette a Kolozsvári Zsidó Hitközséget. A nevéhez köthető a holokauszt mártírjai emlékművének a felállítása a Caragiale-parkban, a zsidó deportálták emléktemplomának felújítása a Horea úton, illetve a mellette létesített zsidó kulturális központ alapítása.

„Tisztességes, méltóságteljes és diszkrét ember volt, elkötelezett híve a közösségének és a Kolozsvárra jellemző sokszínű szellemiségnek, megbecsült és elismert személyiség. Hiányát a kolozsvári zsidó közösség erőteljesen érzi” – írja a zsidó hitközség a bejelentésében.

Schwartz Róbert temetése március 23-án, csütörtökön 11 órától lesz a Sólyom utcai zsidó temetőben.

Eckstein-Kovács Péter jogász, volt politikus így emlékezett róla a Facebook-oldalán:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!