Kenyai születésű hosszútávfutó szerezte az első kvótát Romániának a párizsi olimpiára

2023. március 20. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Románia megszerezte az első kvótáját a jövő évi párizsi olimpiára, miután a barcelonai maratonon harmadik helyen végzett Delvine Relin Meringor, adta hírül a Facebook oldalán a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR).

A COSR bejegyzése szerint a kenyai származású, 30 éves Meringor 2.20:48-as idővel ért célba, ami a futószám romániai történetének második legjobb eredménye. A versenyt 2.19:44-es idővel az etióp Zeineba Yimer Worku nyerte, míg a második a kenyai Selly Chpeyego lett 2.20:04-es eredménnyel. Meringor a Steaua versenyzője, Valentin Anghel irányítja az edzését. 2021 májusában kapta meg a román állampolgárságot.

„Románia most az én országom, boldogsággal tölt el a választásom. Mindent beleadok, és remélem, hogy sikerül érmeket szerznem a következő versenyeken. A fő cél továbbra is a párizsi olimpia marad” – nyilatkozta tavaly a sportoló a CSA Steaua honlapjának.

Egyébként nem Meringor az egyetlen kenyai származású hosszútávfutó, aki román színekben versenyez. A PressOne közöl egy hosszú riportot Joan Chelimoról, aki Meringor mellett egyike annak a három kenyai futónőnek, akik 2021-ben román állampolgárságot kaptak. A harmadik, ha már itt tartunk, Rutto Stella Jepkosgei.

A riportban azt írják, Carol Șanta hossútávfutó-edző révén kerültek Romániába, aki csaknem egy évtizeden keresztül dolgozott a kenyai Iten városában, ami hosszútávfutók egyik fellegvára, számos olimpiai és világbajnok futó került ki onnan. Chelimo a lapnak azt nyilatkozta, az edzőre hagyatkozva választották Romániát.

„Carol Șanta, az az ember, aki miatt én és a kollégáim úgy döntöttünk, együtt építjük a jövőnket, és akivel szerintem bárhová mentünk volna. Tőle tanultam a legtöbbet Romániáról, többször jártam vele az országba, többször edzettünk itt, ő talált egy klubot, amely hajlandó volt támogatni minket” – mondta Chelimo, aki azt is elárulta, hogy 2018 óta tervezik az országváltást. A riport 2021-es megjelenésekor még azt remélték, hogy már a tokiói játékokon részt vehetnek, de az végül nem jött össze. A Steaua Facebook oldala tavaly augusztusban arról számolt be, hogy Meringor meghosszabbította a szerződését a klubbal. A két társáról nem tesz említését a bejegyzés. A román női maratoni rekordot egyébként Joan Chelimo tartja a tavalyi London Maratonon futott 2.19:27-es idővel, jelenleg ő a Dinamo Bukarest atlétája. Rutto Stella Jepkosgei és Carol Șanta is Dinamohoz szerződtek tavaly ősszel.

Egyébként a román női közép- és hosszútávfutásnak szép hagyományai vannak, elég például Szabó Gabira gondolni, aki 2000-ben 5000 méteren lett olimpiai bajnok. Maratonfutásban is volt már győztes, Constantina Diță 2008-ban a pekingi olimpián szerzett aranyérmet, 2000-ben pedig Lidia Simon lett ezüstérmes.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!