Kenyai születésű hosszútávfutó szerezte az első kvótát Romániának a párizsi olimpiára

2023. március 20. – 14:29

Másolás

Vágólapra másolva

Románia megszerezte az első kvótáját a jövő évi párizsi olimpiára, miután a barcelonai maratonon harmadik helyen végzett Delvine Relin Meringor, adta hírül a Facebook oldalán a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR).

A COSR bejegyzése szerint a kenyai származású, 30 éves Meringor 2.20:48-as idővel ért célba, ami a futószám romániai történetének második legjobb eredménye. A versenyt 2.19:44-es idővel az etióp Zeineba Yimer Worku nyerte, míg a második a kenyai Selly Chpeyego lett 2.20:04-es eredménnyel. Meringor a Steaua versenyzője, Valentin Anghel irányítja az edzését. 2021 májusában kapta meg a román állampolgárságot.

„Románia most az én országom, boldogsággal tölt el a választásom. Mindent beleadok, és remélem, hogy sikerül érmeket szerznem a következő versenyeken. A fő cél továbbra is a párizsi olimpia marad” – nyilatkozta tavaly a sportoló a CSA Steaua honlapjának.

Egyébként nem Meringor az egyetlen kenyai származású hosszútávfutó, aki román színekben versenyez. A PressOne közöl egy hosszú riportot Joan Chelimoról, aki Meringor mellett egyike annak a három kenyai futónőnek, akik 2021-ben román állampolgárságot kaptak. A harmadik, ha már itt tartunk, Rutto Stella Jepkosgei.

A riportban azt írják, Carol Șanta hossútávfutó-edző révén kerültek Romániába, aki csaknem egy évtizeden keresztül dolgozott a kenyai Iten városában, ami hosszútávfutók egyik fellegvára, számos olimpiai és világbajnok futó került ki onnan. Chelimo a lapnak azt nyilatkozta, az edzőre hagyatkozva választották Romániát.

„Carol Șanta, az az ember, aki miatt én és a kollégáim úgy döntöttünk, együtt építjük a jövőnket, és akivel szerintem bárhová mentünk volna. Tőle tanultam a legtöbbet Romániáról, többször jártam vele az országba, többször edzettünk itt, ő talált egy klubot, amely hajlandó volt támogatni minket” – mondta Chelimo, aki azt is elárulta, hogy 2018 óta tervezik az országváltást. A riport 2021-es megjelenésekor még azt remélték, hogy már a tokiói játékokon részt vehetnek, de az végül nem jött össze. A Steaua Facebook oldala tavaly augusztusban arról számolt be, hogy Meringor meghosszabbította a szerződését a klubbal. A két társáról nem tesz említését a bejegyzés. A román női maratoni rekordot egyébként Joan Chelimo tartja a tavalyi London Maratonon futott 2.19:27-es idővel, jelenleg ő a Dinamo Bukarest atlétája. Rutto Stella Jepkosgei és Carol Șanta is Dinamohoz szerződtek tavaly ősszel.

Egyébként a román női közép- és hosszútávfutásnak szép hagyományai vannak, elég például Szabó Gabira gondolni, aki 2000-ben 5000 méteren lett olimpiai bajnok. Maratonfutásban is volt már győztes, Constantina Diță 2008-ban a pekingi olimpián szerzett aranyérmet, 2000-ben pedig Lidia Simon lett ezüstérmes.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!