Erős szélre figyelmeztetnek a meteorológusok

2023. március 11. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Erős szélre figyelmeztető első (sárga), illetve másodfokú (narancs) riasztást adott ki szombaton az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A figyelmeztetés az ország egész területére érvényes, szombat reggel 10 órától vasárnap hajnal 4 óráig.

Az előrejelzés szerint az ország egész területén széles időjárásra kell számítani szombaton, helyenként akár 70 km/órás széllökések is várhatók. A hegyekben 70-80 km/órás sebességgel fújhat a szél, a hegygerinceken pedig meghaladják a 90-110 km/órát, ugyanitt fokozatosan havazás és hóviharok alakulhatnak ki.

A hegyekben, 1500 méter feletti magasságban szombat délutánra, akár 120-140 km/órás széllökésekre is lehet számítani, ugyanakkor ezeken a helyeken erős havazásra figyelmeztetnek, és miatt nagyon rossz látási viszonyok alakulhatnak ki.

Vasárnapra enyhül az időjárás, akkor már csak Moldva területén, illetve a Kárpátok hegygerincein várható nagyobb, 50-70 km/órás szél. A Déli-Kárpátok, illetve Kárpátkanyar 1500 méter feletti magasságában 120-140 km/órás széllökések és erős havazás is előfordulhat. Ezzel együtt a látótávolság is nagyon alacsony lesz ezeken a hegyi területeken.

Egész Európában gondot okoz a szél, a Telex beszámolója szerint például a heves széllökések miatt nem tudott landolni a Wizz Air gépe a franciaországi Nizzában, az MTI pedig arról számol be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján, hogy Magyarországon is sok a tűzoltók dolga az erős szél miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!