Addig riogattak a kötelező rovarevéssel, hogy egyesek már a Rainforest Alliance békájától is rettegnek

2023. március 10. – 14:58

Addig riogattak a kötelező rovarevéssel, hogy egyesek már a Rainforest Alliance békájától is rettegnek
A Rainforest Alliance környezetvédelmi szervezet logója egy banánfürtön – Fotó: Patrick Pleul / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta élénk érdeklődés követi azokat az EU-s döntéseket, melyek emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítanak egyes rovarokat, illetve ezek lárváit. Utolsóként idén januárban az alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvája került fel a listára a házi tücsök (Acheta domesticus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és az európai vándorsáska (Locusta migratoria) mellé. Bár a döntések mindössze annyit jelentenek, hogy ezek a rovarok illetve lárvák felhasználhatók az élelmiszeriparban, vannak, akik azzal riogatnak, hogy kötelezővé teszik a fogyasztásukat.

Romániában többek között Petre Daea mezőgazdasági miniszter folytat ellenkampányt a rovarfogyasztással szemben. Legutóbb például arról beszélt, hogy hagyjuk a rovarokat a rovarházban, és ne tegyük őket az ételeinkbe, azaz ne változtassunk az étkezési szokásainkon.

A ProTv szúrta ki, hogy a közösségi médiában egyesek már az Alliance Rainforest békás logóját is gyanúsnak tartják. Bár a többnyire kávén, csokoládékon feltüntetett jelzés mindössze azt jelenti, hogy a termék fenntartható módon előállított, van, aki azt hiszi, hogy a békás logó az összetevőkre vonatkozik.

„Beleteszik abba, amit szeretünk, édességekbe, cukorkákba, bonbonokba stb. Most kaptam egy doboz cukorkát egy pácienstől, és lám, a doboz hátulján, amikor lenéztem balra, ott volt ez a gusztustalanság” – írta az egyik gyanakvó a Facebook-on. Hozzátette, szerinte már árulnak rovarízesítésű termékeket. Volt olyan is, aki attól tartott, hogy megváltoztatják a szexuális orientációt az újfajta összetevők, illetve hogy a békalogós termékek gyártója támogatja a rovarevést és a „rovarbizniszt”.

A ProTV által megkérdezettek többsége nem tudta pontosan, mit jelent az egyébként 30 éves békás logó. Páran azt válaszolták, hogy a bioélelmiszerekhez lehet köze.

Romániában egyelőre nem árulják nagy tételben a rovarokat tartalmazó élelmiszereket. Mindössze néhány termék, jellemzően lisztek és fehérjeporok kaphatók egyes szaküzletekben, meglehetősen borsos áron. A fogyasztóvédelmi hatóság nemrég kezdeményezett egy olyan jogszabályt, mely előírná, hogy a kereskedők külön polcokon kell tartsák a rovarokat tartalmazó élelmiszereket.

Bár a rovarevés sokak számára újdonságnak tűnik, vendégszerzőnk, Rajcsányi Tímea kertészmérnök nemrég arról írt, hogy a mezőgazdaság gépesítésének következtében jó ideje nem az a kérdés, hogy eszünk-e napi szinten rovarokat, hanem az, hogy mennyit?

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!