Két ausztrál utazónak is sikerült összekevernie Budapestet Bukaresttel, de nem bánták meg

2023. március 10. – 16:20

Másolás

Vágólapra másolva

Két fiatal ausztrál Budapestre akart eljutni, de tévedésből Bukarestbe vettek repülőjegyet. És állítólag nem bánták meg – számol be az esetről a Spotmedia.

Ben Kennedy meg akarta lepni a legjobb barátját, Sophie Alice-t, és úgy gondolta, egy közös kelet-európai kirándulás pont tökéletes lesz. Nos, a meglepetés nagyobb lett, mint gondolta, mert – a történelemben nem először –, sikerült összekeverniük Budapestet Bukaresttel. A két ausztrál fiatal csak akkor jött rá a tévedésre, amikor már sorban álltak, hogy felszálljanak a repülőre, és a táblán nagyban azt írta Bucharest, és nem Budapest. Akkor már úgy gondolták, jó lesz Bukarest is.

A TikTokon közzétett videóikból az derül ki, Bukarestben megnézték a parlament böhöm nagy épületét, ellátogattak a törcsvári kastélyhoz is és a Peleș-kastély is megvolt nekik, tehát a kötelező romániai látványosságokat kipipálták. A legutóbbi videójuknál Sophie pedig azt írta, korábban már jártak Budapesten és mindkét várost szerette.

A TikTok-kommentelők közül viszont többen úgy vélik, nem veszítettek sokat a cserével. „Őszintén szólva Bukarest szebb, mint Budapest” – írta az egyik TikTok-felhasználó. „Románia a legalulértékeltebb hely az összes ország közül, ahol eddig jártunk – annyi mindent lehet ott csinálni! Okkal történt” – írta egy másik.

Bukarest és Budapest összetévesztéséről számos legendás eset van, legutóbb épp az UEFA-nak jött össze 2021-ben. Az első igazán emlékezetes eset Michael Jackson nevéhez köthető, aki az 1992-es fellépés alkalmával a bukaresti parlament erkélyéről mondta: „it’s great to be here in Budapest!”

Lenny Kravitz állítólag úgy tartott 15 ezer ember előtt koncertet 2008-ban Bukarestben, hogy azt hitte, Budapesten van. Majd lehetne folytatni a sort a Metallicával, amelynek az egyik alapítója, James Hetfield „Jó estét Budapest!”-tel üdvözölte a közönségét, annak ellenére, hogy nem először járt Romániában. Előfordult ez az Iron Maidennel is, akik 1995-ben mondták azt Bukarestben, hogy „Hello Budapest!”, illetve Ozzy Osbourne-nal is. Ők is azt mondták, hogy Budapesten vannak, miközben Bukarestben koncerteztek.

A tévesztés valószínűleg az Atletico Bilbao mintegy 400 szurkolójának volt a legfájdalmasabb, akik Budapestre utaztak, hogy szurkoljanak a csapatuknak a 2011/2012-es Európa-liga döntőjében, amiközben azt Bukarestben tartották. Ráadásul még a csapatuk is kikapott 3-0-ra az Atlético de Madridtól.

A Bukarest-Budapest tévesztést egyébként nemzetközi toplistákon is jegyzik, a brit Sunday Times összeállítása szerint a világ leggyakrabban előforduló földrajzi tévedései között az ötödik helyet foglalja el. A lista szerint a leggyakrabban Mallorca sziget fővárosát, Palma de Mallorcát és a Kanári-szigetek Las Palmas nevű városát keverik össze.

A reklámjairól is híres Rom csoki 2013-ban kampányt is indított Bucharest Not Budapest névvel. A reklámban olyan emlékezetes esetekre hívják fel a figyelmet, amikor híres külföldiek Bukarestet összetévesztették Budapesttel.

A leghíresebb romániai magyar „tévesztés” egyébként Tamási Áron temetéséhez köthető, amikor a román vasúttársaság tévedésből a Zsíl-völgyi Lupénybe vitte az író koporsóját a Hargita megyei Farkaslaka helyett, mert románul mindkét településnek Lupeni a neve.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!