Turisztikai díjat kap Temesvár

2023. március 9. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai Temesvár kapja idén a Turisztikai Újságírók és Írók Nemzetközi Szövetségének (FIJET) Aranyalma-díját – írja a szervezet szerdai bejelentése nyomán az MTI. A nemzetközi szervezet közleménye szerint a kitüntetést március 24-én adják át Temesváron.

A díjat 1971 óta évente átadják, egy-egy szervezet, település vagy személy kapja a turizmus fejlesztéséért, népszerűsítésért kifejtett tevékenysége elismeréseként. A díjazottról egy újságírókból álló zsűri dönt.

Plamen Starev bolgár újságíró, az Aranyalma testület elnöke szerint az Aranyalma-díjjal Temesvár folyamatos fejlődését ismerik el. Tételesen azt, hogy miközben a bánsági település fejlődik, szépül, az elmúlt évszázadok „aromáját” is megőrzi, és olyan település marad, „ahol a történelem nemcsak érdekes olvasmány, hanem a szemünk előtt van” – idézte a közlemény az elnököt.

Simion Giurcă, a várost népszerűsítő egyesület ügyvezető elnöke arról beszélt: az üzleti turizmus mellett kikapcsolódási célpontként is szeretnék népszerűsíteni Temesvárt. Azt szeretnék, ha a belföldi turisták is felfedeznék a bánsági várost, amely román ugyan, de „kicsit más”, mivel „multikulturalizmusra épült”, más-más helyről érkező, más-más nemzetiségű emberek építették – mondta.

A FIJET az egyik legrégebbi nemzetközi újságírószövetség, 1954-ben alapították francia és belga újságírók Párizsban, több mint harminc tagszervezete van. Tagjai tavaly a szerbiai, vajdasági Újvidéket tüntették ki Aranyalma-díjjal, 2019-ben Nagyvárad kapta az elismerést. A díjazottak teljes listája itt érhető el.

Temesvár idén az Európa Kulturális Fővárosa címet is betölti, az ünnepi rendezvénysorozatot február 17-én nyitották meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!