Harmadik éve tűnik fel egy kanadai lúd a kolozsvári Sétatéren

2023. március 8. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadik éve tűnik fel egy kanadai lúd a Kolozsvár központjában lévő sétatéri tavon, tudósít a TVR. A közszolgálati csatorna által megkérdezett szakértő szerint valószínűleg egy tenyésztőtől megszökött példányról van szó, esetleg egy Nyugat- és Észak-Európában már vadon szaporodó populációból vetődött el idáig.

A kanadai lúd az Észak-Amerikai kontinensen őshonos, de már közülük néhányan eljutottak Észak-Európába, illetve már Északnyugat-Európában is elkezdtek szabadon szaporodni. Alexandru Stermin ornitológus szerint az elmúlt 20 évben olyan ütemben növekedett az ottani populáció, hogy Kelet fele is elkezdtek terjedni.

Kolozsváron először 2021 februárjában tűnt fel a lúd, és azóta is visszajár. Tavaly áprilisban is megfigyelték az állatot a Kolozsváron. Akkor a Cluj24 portálnak nyilatkozó Stermin azt mondta, 20 éven belül meglehetősen gyakori fajnak fog számítani a kanadai lúd, mert a vadpopulációk egész Európában elterjednek. A kanadai lúd egyébként invazív faj, így veszélyt jelent a hazai, illetve az Európában honos biológiai sokféleségre.

A szakértő szerint a faj kedveli az emberek jelenlétét. Növényevők, sok füvet esznek, és sok ürüléket hagynak a parkokban. A kolozsvári példánynak van valami baj a lábával, de meddig táplálkozni és úszni tud, nem okoz gondot számára.

A Szabadság korábban azt írta, a fajt néhány éve figyelték meg először Romániában, a Bihar megyei Cséffa községben (2013), majd Aradon, Temesváron, továbbá Konstanca mellett és a Duna-deltában látták már példányait. A Kolozsváron feltűnő állatot a közeli településein is megfigyelték már: Pusztaszentmárton, Csürüje, Szászfenes és Telekfarka környékén is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!