A nagyváradi önkormányzat szerint Janus Pannonius egy horvát költő volt

2023. március 6. – 11:24

Másolás

Vágólapra másolva

A nagyváradi önkormányzat utcanévjegyzéke szerint Janus Pannonius horvát származású latinul író, költő a XV. századból – hívta fel a figyelmünk az egyik olvasónk. A magyarázatban semmi utalást nem tesznek arra, amit egyébként számunka az iskolában tanítottak, hogy magyar volt, arról pláne nem, hogy azért szoros szálak fűzik Nagyváradhoz is.

Olvasónk szerint ugyanakkor nem feltétlen lehet román nacionalizmussal vádolni az önkormányzatot, egyszerűen nem néztek eléggé utána a témának. Ahhoz hasonló, amikor az állami vasúttársaság úgy írja le a magyarországi Püspökladányt, hogy Puespuekladany, egyszerűen nem kínlódnak a helyes adatokkal – teszi hozzá.

Forrás: Képernyőmentés az önkormányzat oldaláról
Forrás: Képernyőmentés az önkormányzat oldaláról

Megnéztük, hogy honnan származhat az önkormányzat információja. Nem is kell sokat keresni, a költő román Wikipedia oldala is azt írja, hogy horvát nemzetiségű volt. Igaz, a részletes részletes leírásban már úgy írják, hogy horvát-magyar humanista költő, püspök. Majd azzal folytatják, hogy egy horvát nemes fia lehetett, édesanyja pedig Vitéz Borbála, Vitéz János bíboros, esztergomi érsek testvére.

Egyébként a magyar Wikipedia is megjegyzi, hogy a mai Horvátország területén található, azóta eltűnt Csezmice községből származik. Azt is hozzáteszik, hogy elmagyarosodott nemesi családban született, illetve az első név szerint ismert magyar költő és humanista volt, aki Nagyváradon tanult, ahol akkor épp Vitéz János volt a püspök.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!