Románia kerekedett felül Bulgáriával szemben: uniós szinten védheti le a dobrudzsai palacsintát

2023. március 5. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Két év ellenkezés után Bulgária beleegyezett abba, hogy Románia jegyezhesse be uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) termékként a dobrudzsai palacsintát – nyilatkozta vasárnap az Agerpresnek-nek Ionuţ Diaconeasa.

A mezőgazdasági minisztérium európai és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóságának tanácsosa elmondta, Románia déli szomszédjának ellenkezése a bulgáriai területet is magába foglaló Dobrudzsa régió közös történelmén alapult

Diaconeasa beszámolója szerint a román és a bolgár mezőgazdasági minisztérium legutóbbi diplomáciai tárgyalásain sikerült egyezségre jutni abban, hogy Románia jegyezhesse be a dobrudzsai palacsintát uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termékként.

Az egyezség szerint Bulgária tíz éven keresztül használhatja a Dobrudzhanka banitsa latin vagy cirill betűs termékelnevezést, de csak helyi szinten, a Konstanca megyétől délre fekvő országrészben. Ugyanakkor a bolgárok nem exportálhatják majd azt a terméket a Plăcintă Dobrogeană román elnevezéssel – magyarázta a minisztériumi tanácsos.

Diaconeasa elmondta, hogy Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága március folyamán hagyja majd jóvá a termék bejegyzését, a döntés várhatón áprilisban jelenik meg az Európai Uniós Hivatalos Lapjában.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!