Egy ápolónő beperelte a kézdivásárhelyi kórházat, mert megbüntették a kifestett körmei miatt

2023. február 22. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

A kézdivásárhelyi kórház egyik ápolónője beperelte a munkaadóját, mert az fizetéscsökkentéssel szankcionálta, mert kifestett körmökkel jelent meg az osztályon. Az ápolónő azt követően perelte be a kórházat, hogy a tavaly augusztusi béréből 10 százaléknyi összeget levontak büntetésként, mondván „nem tartotta be a munkaköri leírásában foglalt, megjelenésre vonatkozó előírásokat, mert nem megfelelő manikűrrel érkezett ment munkába”.

A kézdivásárhelyi kórházban ugyanis úgy döntöttek, hogy tilos belépni a kórházba testre simuló egyenruhában, rövid szoknyában, kifestett (mű)körmökkel.

Az ápolónő szerint szerint a munkáltató által hozott büntetés aránytalan ahhoz képest, amit ő munkavállalóként elkövetett. Azt is nehezményezte, hogy a kórház által megadott indoklás túl általános, illetve az orvos, akivel együtt dolgozott, kiabált vele, és azt vágta a fejéhez, hogy tisztítsa meg a körmeit a körömlakktól. Szerinte az orvos sugallta a fizetéscsökkentéssel járó büntetést a kórház vezetőségének.

A kórház a perben azzal védekezett, hogy a büntetést megelőzően az alkalmazottat többször figyelmeztették szóban is a megjelenésre vonatkozó szabályzat betartására.

Mivel azonban az ápolónő nem tett eleget a felszólításnak, az osztályvezető főorvos arra kérte a kórház vezetőségét, hogy szankcionálja az alkalmazottat, előbb 5, majd 10 százalékos fizetéscsökkentéssel. Az Adevărul azt is megjegyzi, az ápolónő még a fegyelmi bizottság előtt is kifestett körmökkel jelent meg.

Az egészségügyi szabályzat egyébként nemcsak a körömlakkot tiltja, a megfelelő és hatékony higiénia miatt tilos gyűrűt, karkötőt, karórát vagy egyéb ékszert viselni. Az ápolónő a büntetést is azért kapta, mert megszegte a fertőzések megelőzésével kapcsolatos kötelezettségeit.

A bíróság végül a 10 százalékos fizetéscsökkentést írásbeli figyelmeztetéssé mérsékelte. A döntés indoklása azonban procedurális hiányosságra támaszkodott: az általános munkajogi előírások szerint ahhoz, hogy valakinek büntetésként levonják a fizetését, nem elegendő a szóbeli figyelmeztetés, írásban is tudtára kell adni, hogy nem jár helyesen el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!