Európa legjobb férfi úszójává választották David Popovici-ot

2023. február 17. – 12:07

Európa legjobb férfi úszójává választották David Popovici-ot
David Popovici ünnepel, miután megnyerte a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjét az úszó Európa-bajnokságon Rómában, 2022. augusztus 15-én – Riccardo De Luca / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es év Európa legjobb férfi úszójává választották az Európai Úszószövetség (LEN) szavazásán David Popovici-ot, írja az Agerpres a LEN csütörtök esti közleményére hivatkozva.

A román úszó 56,16 százalékkal nyerte a szavazást, megelőzve a magyar Milák Kristófót (22,71), az olasz Thomas Ceccont (13,79), a francia Leon Marchandot (4,77) és egy másik olasz sportolót, Nicolo Martinenghit (2,56).

A 18 éves David Popovici a tavalyi budapesti úszó világbajnokságon és a római Európa-bajnokságon 100 és 200 méter gyorson aranyérmes lett. A római Eb-n a világcsúccsal győzött a rövidebb távon. Emellett három aranyérmet nyert az ifjúsági világbajnokságon és négyet az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Az úszóknál a nők különversenyében a litván Ruta Meilutyte (37,20) rendkívül szoros küzdelemben, alig több mint két százalék különbséggel utasította maga mögé az előző négy szavazáson győztes svéd Sarah Sjöströmöt (35,11).

Romániának volt egy győztese a férfi óriás-toronyugrásban is. A volt Európa-bajnok Constantin Popovici a szavazatok 64,77 százalékéval szerezte meg az első helyett, honfitársa, Cătălin Preda 24,18 százalékkal a második lett.

A LEN közleménye szerint ezúttal a szurkolók is szavazhattak, véleményük súlya 30 százalékos volt az eredményhirdetéskor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!