Európa legjobb férfi úszójává választották David Popovici-ot

2023. február 17. – 12:07

Európa legjobb férfi úszójává választották David Popovici-ot
David Popovici ünnepel, miután megnyerte a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjét az úszó Európa-bajnokságon Rómában, 2022. augusztus 15-én – Riccardo De Luca / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A 2022-es év Európa legjobb férfi úszójává választották az Európai Úszószövetség (LEN) szavazásán David Popovici-ot, írja az Agerpres a LEN csütörtök esti közleményére hivatkozva.

A román úszó 56,16 százalékkal nyerte a szavazást, megelőzve a magyar Milák Kristófót (22,71), az olasz Thomas Ceccont (13,79), a francia Leon Marchandot (4,77) és egy másik olasz sportolót, Nicolo Martinenghit (2,56).

A 18 éves David Popovici a tavalyi budapesti úszó világbajnokságon és a római Európa-bajnokságon 100 és 200 méter gyorson aranyérmes lett. A római Eb-n a világcsúccsal győzött a rövidebb távon. Emellett három aranyérmet nyert az ifjúsági világbajnokságon és négyet az ifjúsági Európa-bajnokságon.

Az úszóknál a nők különversenyében a litván Ruta Meilutyte (37,20) rendkívül szoros küzdelemben, alig több mint két százalék különbséggel utasította maga mögé az előző négy szavazáson győztes svéd Sarah Sjöströmöt (35,11).

Romániának volt egy győztese a férfi óriás-toronyugrásban is. A volt Európa-bajnok Constantin Popovici a szavazatok 64,77 százalékéval szerezte meg az első helyett, honfitársa, Cătălin Preda 24,18 százalékkal a második lett.

A LEN közleménye szerint ezúttal a szurkolók is szavazhattak, véleményük súlya 30 százalékos volt az eredményhirdetéskor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!