Elsősegélynyújtásban segít egy új alkalmazás, mutatja a legközelebbi defibrillátort is

2023. február 15. – 14:11

Másolás

Vágólapra másolva

Az elsősegélynyújtás alapvető lépéseit, az elérhető elsősegélynyújtási tanfolyamokat és a legközelebbi automata defibrillátort is mutatja az az ingyenes okostelefonos alkalmazás, amelyet a kolozsvári Elsősegélynyújtási Akadémia (Academia de Prim Ajutor) és a Linnyfy fejlesztett.

A kolozsvári önkormányzat és a helyi vészhelyzeti felügyelőség öt hirtelen szívleállás esetén alkalmazható automata defibrillátort helyezett el tavaly a város legforgalmasabb pontjain, emellett további négy intézményben érhető el szükség esetén az életmentő eszköz. Ezeket, illetve a Románia más településein található defibrillátorokat mutatja meg a HelpMe nevű alkalmazás.

A felhasználók maguk is hozzáadhatnak a térképhez olyan helyszíneket, ahol elérhető defibrillátor, az információt az Elsősegélynyújtási Akadémia munkatársai személyesen ellenőrzik közzététel előtt.

Az applikáció emellett lépésről lépésre mutatja, hogy mit kell tennünk szív- és légzésleállás, fulladás, súlyos vérzés vagy allergiás reakció esetén, és ezek az információk internetkapcsolat nélkül is elérhetőek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!