Kiterjesztett valóság segítségével utazhatunk a múltba Nagyváradon

2023. február 13. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

Új, ingyenes okostelefonos applikáció mutatja be néhány ikonikus nagyváradi épület történetét, írja a Bihoreanul hírportál.

A Fekete Sas palota, a polgármesteri hivatal és a Holdas templom közelében elhelyezett táblákon beolvasható QR-kód segítségével vagy az Apple Store-ról, illetve a Google Playről tölthető le az Immersive Oradea nevű okostelefonos program, amely a kiterjesztett valóság (AR) segítségével mutatja be a főtéri épületek történetét.

A három nyelven, románul, magyarul és angolul elérhető applikációban többek között látszik, hogy a templomok és paloták hogyan épültek fel, és korábban mi állt a helyükön. A tartalom összeállításában helytörténészek működtek közre, közölte a Nagyvárad és környéke idegenforgalmi népszerűsítéséért felelős önkormányzati szervezet.

Az applikációt a Duna transznacionális együttműködési program keretében fejlesztették, a költsége 315 ezer lej volt. Emellett hat VR-szemüveget is vásárolt az önkormányzat 28 ezer lej értékben, ezeket turisztikai vásárokon és nagyváradi múzeumokban vetnék be a város népszerűsítésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!