Februári furcsa időjárás, enyhébb az idő a hegyekben, mint a városokban

2023. február 10. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhébb az idő a hegyekben, mint a városokban. A Fogarasi-havasokban a Bâlea-tónál péntek reggel -13,4 Celsius-fokot mértek, ami enyhébb, mint amit Szeben megye megyeszékhelyén regisztráltak. Nagyszeben péntek reggel -19 Celsius-fok volt, írja az Agerpres. A Szebeni-havasokban, 1442 méter magasan fekvő Szebenjuharoson (Păltiniş) is enyhébb volt péntek reggel az időjárás, mint a megyeszékhelyen, a magaslati üdülőtelepen -11,9 fokot mértek.

Narcisa Milian meteorológus az Agerpres hírügynökségnek elmondta, azért enyhébb az idő a hegyekben, mint a megyeszékhelyen, mert a hideg levegő nehezebb, és lefelé áramlik.

A Bâlea-tónál egyébként még mindig maximális, ötös fokozatú a lavinaveszély, itt nem ajánlatos sízni, Szebenjuharoson azonban, ahol 88 centiméteres a hótakaró, kedvezőek a feltételek a téli sportokhoz. A Bâlea-tónál 237 centiméter vastag jelenleg a hóréteg.

Péntek reggel egyébként ismét a Kovászna megyei Bodzaforduló meteorológiai állomásán mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -29 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Ez volt a második rendkívül hideg reggel a mostani télen a városban, miután csütörtökön az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletének számító mínusz 31 fokot mértek Bodzafordulón. Sepsiszentgyörgyön -20,7 Celsius-fokot, Kézdivásárhelyen -25,8 Celsius-fokot, Baróton -18,8 Celsius-fokot, Brassóban -24,4 Celsius-fokot, Csíkszeredában -23,4 Celsius-fokot, Székelyudvarhelyen pedig -17,5 Celsius-fokot mértek. Marosvásárhelyen -15,1 Celsius-fok, Kolozsváron -14,5 Celsius-fok, Maroshévízen -21,7 Celsius-fok volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet pénteken.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án jegyezték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón. Ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

A Hotnews összesítéséből egyébként az derül ki, hogy február egyáltalán nem unalmas hónap, ha szélsőséges időjárásról van szó. Az eddigi havi hideg csúcsot 1929-ben mérték, az Omu-csúcsnál -38 Celsius-fok volt. Az Omu egyébként is az egyik leghidegebb helynek számít februárban, a legalacsonyabb havi átlagot is ott található mérőállomáson regisztrálták, 1985-ben -19,1 Celsius-fok volt átlagosan. A februárban mért legmelegebb hőmérséklet már szinte koranyári melegeket idézi, a Buzău megyei Pătârlagele városban 2016-ban 26 Celsius-fokot mértek, pluszban. Az volt egyébként ez egyik legmelegebb február is, akkor még Bodzafordulón is plusz 20 Celsius-fok volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!