Februári furcsa időjárás, enyhébb az idő a hegyekben, mint a városokban

2023. február 10. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

Enyhébb az idő a hegyekben, mint a városokban. A Fogarasi-havasokban a Bâlea-tónál péntek reggel -13,4 Celsius-fokot mértek, ami enyhébb, mint amit Szeben megye megyeszékhelyén regisztráltak. Nagyszeben péntek reggel -19 Celsius-fok volt, írja az Agerpres. A Szebeni-havasokban, 1442 méter magasan fekvő Szebenjuharoson (Păltiniş) is enyhébb volt péntek reggel az időjárás, mint a megyeszékhelyen, a magaslati üdülőtelepen -11,9 fokot mértek.

Narcisa Milian meteorológus az Agerpres hírügynökségnek elmondta, azért enyhébb az idő a hegyekben, mint a megyeszékhelyen, mert a hideg levegő nehezebb, és lefelé áramlik.

A Bâlea-tónál egyébként még mindig maximális, ötös fokozatú a lavinaveszély, itt nem ajánlatos sízni, Szebenjuharoson azonban, ahol 88 centiméteres a hótakaró, kedvezőek a feltételek a téli sportokhoz. A Bâlea-tónál 237 centiméter vastag jelenleg a hóréteg.

Péntek reggel egyébként ismét a Kovászna megyei Bodzaforduló meteorológiai állomásán mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -29 Celsius-fokot mutattak a hőmérők. Ez volt a második rendkívül hideg reggel a mostani télen a városban, miután csütörtökön az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérsékletének számító mínusz 31 fokot mértek Bodzafordulón. Sepsiszentgyörgyön -20,7 Celsius-fokot, Kézdivásárhelyen -25,8 Celsius-fokot, Baróton -18,8 Celsius-fokot, Brassóban -24,4 Celsius-fokot, Csíkszeredában -23,4 Celsius-fokot, Székelyudvarhelyen pedig -17,5 Celsius-fokot mértek. Marosvásárhelyen -15,1 Celsius-fok, Kolozsváron -14,5 Celsius-fok, Maroshévízen -21,7 Celsius-fok volt a legalacsonyabb mért hőmérséklet pénteken.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án jegyezték Kovászna megyében, akkor mínusz 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón. Ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

A Hotnews összesítéséből egyébként az derül ki, hogy február egyáltalán nem unalmas hónap, ha szélsőséges időjárásról van szó. Az eddigi havi hideg csúcsot 1929-ben mérték, az Omu-csúcsnál -38 Celsius-fok volt. Az Omu egyébként is az egyik leghidegebb helynek számít februárban, a legalacsonyabb havi átlagot is ott található mérőállomáson regisztrálták, 1985-ben -19,1 Celsius-fok volt átlagosan. A februárban mért legmelegebb hőmérséklet már szinte koranyári melegeket idézi, a Buzău megyei Pătârlagele városban 2016-ban 26 Celsius-fokot mértek, pluszban. Az volt egyébként ez egyik legmelegebb február is, akkor még Bodzafordulón is plusz 20 Celsius-fok volt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!