Idén nyáron avathatják fel Szent László lovas szobrát Nagyváradon

2023. február 8. – 20:33

Másolás

Vágólapra másolva

Bár eredetileg 2022-re tervezték, végül csak idén nyáron avathatják fel a nagyváradi várban a római katolikus egyházmegye megbízásából készült Szent László-szobrot – írja a Bihoreanul Angela Lupșea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány igazgatójának keddi bejelentése nyomán. Az alapítvány hatáskörébe tartozik a nagyváradi szobrok felügyelete és karbantartása.

Lupșea elmondása szerint a szobor talapzatához szükséges anyagok beszerzése egyszerűsített eljárásban szerzik be, és a végső fázisában van. A tervek szerint márciusban már el is kezdődhet az építése, és várhatóan nyárra befejeződik. A szobor leleplezésének időpontjáról a műalkotást megrendelő római katolikus püspökség és a nagyváradi városháza fog dönteni. Az Erdon szerint a munkálatok kivitelezője a Constructorul Sălard cég, az építés költségvetése pedig 347.731 lej plusz áfa.

Florin Birta Nagyvárad polgármestere és Böcskei László megyés püspök 2022 februárjában bejelenti, hogy 2022 nyarán felavathatják a szobrot – Fotó: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal
Florin Birta Nagyvárad polgármestere és Böcskei László megyés püspök 2022 februárjában bejelenti, hogy 2022 nyarán felavathatják a szobrot – Fotó: Nagyváradi Polgármesteri Hivatal

Az egyházmegye megbízásából Deák Árpád szobrászművész mintája alapján készült el Szent László 5,3 méter magas, bronzból öntött lovasszobra. Az öntést Ovidiu Petroman végezte az Arad megyei Zimándújfaluban, az Artcast nevű műhelyben.

Szent László-lovasszobrának a felállítását még 2017-ben határozta el a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, és ekkor kezdődtek el az egyeztetések a városházával. A nagyváradi magyarság azt szerette volna, ha a szobor a város főterén állhatna, de ezt a város önkormányzata határozottan elutasította. Végül úgy határoztak, hogy a lovagkirály szobrát azon a helyen állítják fel, ahol nemcsak eltemették, hanem évszázadokon át, a török hódoltságig a várbeli középkori katedrális előtt állt az aranyozott bronz szobra.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!