Elfogytak a helyek, több kutyát kell elaltatni a sepsiszentgyörgyi menhelyen

2023. február 4. – 11:30

Elfogytak a helyek, több kutyát kell elaltatni a sepsiszentgyörgyi menhelyen
Ő is a menhely lakója, aki örökbefogadásra vár – Fotó: Asociatia pentru caini fara stapan AMY Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Túlzsúfolttá vált a sepsiszentgyörgyi – szépmezői – kutyamenhely, ahol jelenleg több mint 160 kutyának adtak ideiglenes otthont, közülük többen még 2018-ban kerültek a gondozók keze alá. A városban azonban újra megnőtt a gazdátlan kutyák száma, főleg az örkői negyedben, ezért az állatrendőrség egy újabb és átfogóbb befogási akcióra készül, az újonnan érkező állatoknak pedig helyeket kell felszabadítani.

A többek között kóbor kutyák mentésével foglalkozó, sepsiszentgyörgyi AMY egyesület már egy jó ideje Facebookon indított figyelemfelkeltő kampányt arról, hogy több menhelyi kutyát kell elaltatni, ezért a befogadó és állatszerető emberek segítségét kérték. Mint írják, eddig több halálra ítélt állatot sikerült megmenteniük, de még sokan veszélyben vannak.

Az egyesület vezetője, Pora Kinga a helyi sajtónak elmondta: készült egy úgynevezett „fekete lista”, amelyre több elaltatásra váró kutya került fel, ők elsősorban a félelemtől agresszív, harapós ebek, a következő kategóriába esnek az idősebb és beteg kutyusok. „A mostani örökbefogadási akciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy legalább az időseket és a félősebbeket sikerüljön megmenteni a haláltól” – mondta Pora.

„Sajnos igaz a hír, hogy 24 kutyát el kell altatni, de mindenképp jó fejleménynek számít, hogy az utóbbi időszakban több állatot sikerült örökbe adni. A probléma az, hogy van egy idézésünk a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóságtól (DSVSA), mert a menhelyen körülbelül 30 kutyával haladtuk meg a maximális létszámot, összesen 165 kutya tartózkodik most a szépmezői egységnél. A mostani befogásokat közösen hajtjuk végre az önkéntesekkel és az Amy egyesület tagjaival, ugyanakkor egy sterilizációs akciót is végrehajtunk. Ami az elaltatásokat illeti, olyan kutyákról van szó, akik már legalább 5 éve a menhelyen vannak, idősek és nem barátkoznak sem a kutyákkal, sem az emberekkel. Egyébként is, esetükben nagyon kevés lenne az esély az örökbefogadásra. (…) Sajnáljuk a helyzetet, de nincs más megoldás” – áll a menhelyet működtető, közszolgálati vállalat (TEGA) sajtónak küldött állásfoglalásban.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester a sajtó érdeklődésére kifejtette még, hogy „megfontolandó lenne” a menhely kapacitásának bővítése, azonban ez hosszú távon nem hozna hatékony megoldást a kóbor kutyák problémáját illetően.

„Nem tudjuk évről évre növelni a menhely kapacitását, mert minden évben valószínűleg több mint 100 kutyát gyűjtenénk be, ennek eredményeként pedig több ezer eb gyűlne össze. A kutyákat örökbe kell fogadni, ha nem, akkor sajnos egy bizonyos idő után el kell őket altatni” – nyilatkozta az alpolgármester.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!