Akkora a havazás Délkelet-Romániában, hogy egy megyében veszélyhelyzetet hirdettek

2023. január 28. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyhelyzetet hirdettek szombat reggel Vrancea megyében a sűrű havazás és a hóviharok miatt a helyi vészhelyzeti bizottság kérésére, írta az Agerpres.

Nicuşor Halici prefektus szombati sajtótájékoztatóján elmondta, tizenegy országútszakasz és nyolc megyei út van jelenleg lezárva a megyében, elzárt települések azonban nincsenek, és az áramellátással sincsenek problémák.

A prefektus a katonaság segítségét kérte a hóeltakarításban.

A veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a helyi és megyei hatóságok számára – egyebek mellett – a mentőegységek számának növelését, a szomszédos megyék készenléti szerveinek riasztását és a más intézményektől való segítségkérést.

A megye lakosságát RO-ALERT-üzenetben figyelmeztették a veszélyhelyzetről, felkérve őket, hogy tartsák be a hatóságok utasításait, lehetőleg ne induljanak útnak, és szükség esetén hívják a 112-es egységes segélyhívószámot.

Kidőlt fák és villanyoszlopok miatt is riasztották a katasztrófavédelmet

Az elmúlt 24 órában 12 megye 25 településén volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére a rossz idő okozta károk elhárítására.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint pénteken és a szombatra virradó éjszaka több mint 3000 katonai tűzoltó vett részt a kárelhárításban Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Hunyad, Ilfov, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea megyében és Bukarestben.

A katonai tűzoltók segítettek a hóban elakadt járművek kiszabadításában, az alagsorokban, udvarokon felgyűlt víz kiszivattyúzásában, de lesodort épületelemek, kidőlt fák és villanyoszlopok miatt is riasztották őket. A rossz időjárás miatt 42 autóban esett kár.

Buzău és Vrancea megyében a szolgálatos tűzoltók mellett a pihenőidejüket töltőket is behívták dolgozni, illetve Galac, Brăila, Bákó és Prahova megyéből is hívtak egységeket a segítségükre – közölte az IGSU. A Buzău megyei Bisocán a házak is alig látszanak ki a hótakaró alól.

Tíz országutat kellett lezárni

A havazás és hófúvások miatt Buzău, Vrancea és Brăila megyében tíz országúton állították le a forgalmat, további hét szakaszon pedig korlátozást vezettek be a teherforgalom számára – közölte szombaton a közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR).

Az ország több déli és keleti megyéjében narancssárga vagy sárga riasztás van érvényben a havazás és hófúvások miatt.

A CNAIR tájékoztatása szerint 1345 munkagépet vetettek be és 12 550 tonna csúszásgátló anyagot szórtak az utakra a szombatra virradó éjszaka.

Buzău megyében a csendőrség közbelépésére volt szükség, hogy 11 személyautót és három kamiont kiszabadítsanak a hó fogságából. Szombat reggel hetven csendőr segített az Oreavu település térségében elakadt autósoknak, meleg teát, vizet osztogattak nekik.

A gépkocsivezetőket arra inti a CNAIR, hogy vezessenek óvatosan, a sebességet az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg, csak kellőképpen felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról. Ezzel kapcsolatos információk a CNAIR diszpécserszolgálatánál, illetve a vállalat Facebook- és Twitter-oldalán kaphatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!