Akkora a havazás Délkelet-Romániában, hogy egy megyében veszélyhelyzetet hirdettek

2023. január 28. – 15:08

Másolás

Vágólapra másolva

Veszélyhelyzetet hirdettek szombat reggel Vrancea megyében a sűrű havazás és a hóviharok miatt a helyi vészhelyzeti bizottság kérésére, írta az Agerpres.

Nicuşor Halici prefektus szombati sajtótájékoztatóján elmondta, tizenegy országútszakasz és nyolc megyei út van jelenleg lezárva a megyében, elzárt települések azonban nincsenek, és az áramellátással sincsenek problémák.

A prefektus a katonaság segítségét kérte a hóeltakarításban.

A veszélyhelyzet kihirdetése lehetővé teszi a helyi és megyei hatóságok számára – egyebek mellett – a mentőegységek számának növelését, a szomszédos megyék készenléti szerveinek riasztását és a más intézményektől való segítségkérést.

A megye lakosságát RO-ALERT-üzenetben figyelmeztették a veszélyhelyzetről, felkérve őket, hogy tartsák be a hatóságok utasításait, lehetőleg ne induljanak útnak, és szükség esetén hívják a 112-es egységes segélyhívószámot.

Kidőlt fák és villanyoszlopok miatt is riasztották a katasztrófavédelmet

Az elmúlt 24 órában 12 megye 25 településén volt szükség a katonai tűzoltók közbelépésére a rossz idő okozta károk elhárítására.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint pénteken és a szombatra virradó éjszaka több mint 3000 katonai tűzoltó vett részt a kárelhárításban Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Dâmboviţa, Hunyad, Ilfov, Prahova, Suceava, Vâlcea, Vrancea megyében és Bukarestben.

A katonai tűzoltók segítettek a hóban elakadt járművek kiszabadításában, az alagsorokban, udvarokon felgyűlt víz kiszivattyúzásában, de lesodort épületelemek, kidőlt fák és villanyoszlopok miatt is riasztották őket. A rossz időjárás miatt 42 autóban esett kár.

Buzău és Vrancea megyében a szolgálatos tűzoltók mellett a pihenőidejüket töltőket is behívták dolgozni, illetve Galac, Brăila, Bákó és Prahova megyéből is hívtak egységeket a segítségükre – közölte az IGSU. A Buzău megyei Bisocán a házak is alig látszanak ki a hótakaró alól.

Tíz országutat kellett lezárni

A havazás és hófúvások miatt Buzău, Vrancea és Brăila megyében tíz országúton állították le a forgalmat, további hét szakaszon pedig korlátozást vezettek be a teherforgalom számára – közölte szombaton a közúti infrastruktúrát kezelő társaság (CNAIR).

Az ország több déli és keleti megyéjében narancssárga vagy sárga riasztás van érvényben a havazás és hófúvások miatt.

A CNAIR tájékoztatása szerint 1345 munkagépet vetettek be és 12 550 tonna csúszásgátló anyagot szórtak az utakra a szombatra virradó éjszaka.

Buzău megyében a csendőrség közbelépésére volt szükség, hogy 11 személyautót és három kamiont kiszabadítsanak a hó fogságából. Szombat reggel hetven csendőr segített az Oreavu település térségében elakadt autósoknak, meleg teát, vizet osztogattak nekik.

A gépkocsivezetőket arra inti a CNAIR, hogy vezessenek óvatosan, a sebességet az útviszonyoknak megfelelően válasszák meg, csak kellőképpen felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról. Ezzel kapcsolatos információk a CNAIR diszpécserszolgálatánál, illetve a vállalat Facebook- és Twitter-oldalán kaphatók.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!